Februárban csökkent az építőipari termelés

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés 3,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól 2006 februárjában. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 4 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál. Az építőipar árai 5,6 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
Vágólapra másolva!

Az idén februárban, az épületek építésének volumene 14,5 százalékkal, az első két hónapban pedig 5,8 százalékkal csökkent. Az egyéb építményeké ezzel szemben továbbra is dinamikusan nőtt, februárban 22 százalékkal, évkezdettől pedig 24,1 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállománya 12,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 17,5 százalékkal, az egyéb építményeké 11,4 százalékkal emelkedett.

A februárban kötött új szerződések volumene 5,9 százalékkal kisebb volt a 2005 februárinál. Ezen belül az épületek építésére kötött, új szerződések volumene 14,5 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére kötötteké viszont 9,5 százalékkal emelkedett.

Az építőipari tevékenység költségalapon számított árai februárban 5,6 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 6,7 százalékkal emelkedtek 2005 februárjához képest. Februárban az árak az előző havinál 0,1 százalékkal voltak magasabbak.
Az építőipari termelés értéke folyó áron, februárban 94,4 milliárd forintot, az első két hónapban 204,6 milliárd forintot tett ki a KSH adatai szerint.

Az év első két hónapjában a termelés 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, mivel 2006 januárjában az építőipari termelés, kiigazítatlan adatok alapján 14,1 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 12,8 százalékkal nőtt 2005 januárjához képest.