Újbudán folytatódik a panelprogram

Vágólapra másolva!
Minden hatodik panelház megújul a következő három évben Újbudán. A Panel (Plusz) program keretében a főváros XI. kerületében összesen 33 ház 4129 lakását érinti a panelrekonstrukció, amelynek összértéke 2,4 milliárd forint.
Vágólapra másolva!

Újbudán összesen 33 lakóközösség nyújtott be pályázatot a panelrekonstrukcióra. A XI. kerületi önkormányzat összesen 810 millió forintot különített el a panelfelújítási pályázatok finanszírozására, amely igény szerint felfelé változhat.

Az elmúlt hetekben országos felmérés készült a hazai panellakásokról, illetve arról, hogy mennyire szeretik azokat az ott lakók. Az újbudai vizsgálatok, felmérések megmutatták, hogy a kerületben élők, így az itteni panelházakban lakók szeretnek Újbudán élni. Ez magyarázhatja, hogy sokan, sokat hajlandók költeni panelházuk felújítására.

A 33 ház felújítása három év alatt történik meg. A három évre tervezett ütemezést az indokolja, hogy a pályázóknak közbeszerzési eljárást kell lefolytatni az állami támogatás jóváhagyását követően, mert az önkormányzati és állami támogatás együttes összege meghaladja a beruházás értékének a felét.

A tervek szerint idén 10, jövőre 12, míg 2008-ban 11 épületet újítanak fel, szemben a tavalyi 5 épülettel. A mostani pályázó lakóközösségek legnagyobb része Őrmezőn és Gazdagréten él, több esetben egész utcákat, például Őrmezőn a Menyecske és a Kérő utcákat, illetve a gazdagréti Kaptárkő utcát érinti a felújítás.