Lakópark építését finanszírozza az MFB cége

Vágólapra másolva!
Új, 548 lakásos lakóparkot épít Debrecen belvárosában a Firebird-Füredi Kapu Rt. és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) cégcsoporthoz tartozó Nemzeti Ingatlanfejlesztő és Lakásberuházó Zrt. (NIL). Az alapkőletétel 2006. március 20-án lesz, az átadás 2007 decemberében várható.
Vágólapra másolva!

A projekt teljes költsége 7,7 milliárd forint. A NIL a tervezett beruházás megvalósítása érdekében 2004 októberében, 350 millió forintos tőkebefektetéssel részesedést szerzett a Firebird-Füredi Kapu Rt.-ben, amelyet magánszemélyek alapítottak, közöttük Szabó Tamás helyi vállalkozó - közölte az MTI-vel a fejlesztési bank.

A projekt illeszkedik a NIL ingatlanfejlesztési céljaihoz, a társaság ugyanis tömb-rehabilitációkban, egykori ipari területek felszámolásában, lakóházak, szociális otthonok, nyugdíjasházak építtetésében és egyéb ingatlan-projektekben vesz részt fejlesztési tőkével a vállalkozók és az önkormányzatok mellett.

Seprényi Sándor, a NIL Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a 9,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű, az MFB kizárólagos tulajdonában lévő társaság 2004 áprilisában kezdte meg a befektetési tevékenységet. A NIL tavaly összesen 3,17 milliárd forintot fektetett be tíz projektbe, ezekből kettő ingatlanbefektetés volt, két gyógyszálló építésébe is beszálltak. Hét befektetés a fővárosban, három vidéken valósult meg. Eddigi összes invesztíciójuk 4,5 milliárd forint.

A vezérigazgató a további tervekről elmondta: a társaság barnamezős beruházás keretében 2 milliárd forintot fordít a főváros XVIII. kerületében egy volt orosz laktanya megvásárlására és rehabilitációjára. Négy további befektetés előkészítése is megkezdődött. Az Eurofém-Halna projekt Miskolcon, a Diósgyőri Kohászati Művek melletti salakdomb eltüntetését, a terület rekultivációját és helyén ipari park kialakítását célozza. Egy másik invesztícióra a gyógyturizmusban kerül sor, egy zalakarosi gyógyszálló, a Probus Hotel építését segíti fejlesztési tőkével a NIL. Mindkét befektetés milliárdos nagyságrendű.

A társaság nem kockázati tőkebefektető, hanem fejlesztési tőke-befektetéssel foglalkozik - hangsúlyozta Seprényi Sándor. Ezért a cég a mostani lakáspiaci helyzetben óvatosabb a lakásfejlesztéseket illetően. Kevésbé tartják kockázatosnak az apartmanházba, apartmanszállóba, szociális otthonba vagy kollégiumba való befektetést.

A vezérigazgató elmondta: az MFB döntése szerint az ugyancsak a fejlesztési bank kizárólagos tulajdonában lévő Magyar Közmű Zrt. beolvad a NIL-be, s az utóbbi a portfoliót is átveszi. A NIL az önkormányzatokkal együttműködve szeretne befektetni közműépítési, megújuló energia és környezetvédelmi projektekbe is. Elsősorban a saját erő pótlásában, jogi és finanszírozási feladatok megoldásában segíthet a társaság.

A NIL perspektivikus projekt esetén saját tőkéjén felül további 2,5 milliárd forinttal kalkulálhat, amit a tulajdonos alárendelt kölcsöntőke formájában bocsát rendelkezésére.

A NIL ugyanakkor profitorientált társaság, a befektetésnek 10 százalék hozamot kell termelnie évente. A projektek megtérülése 2-12 év, attól függően, milyen beruházásról van szó. A cég tőkebefektetőként mindig kisebbségi részesedést szerez, ehhez azonban erős jogosítványok kapcsolódnak, így a NIL akár magához is vonhatja és értékesítheti a befektetést, ha szükséges. A kiszállás módjáról a cég mindig előre megállapodik partnerével.