Szoba helyett lakást keresnek az albérlők

Vágólapra másolva!
Főbérlős albérletet már szinte senki nem keres, a társbérletek viszont annál népszerűbbek a fővárosi bérlakáspiacon, ahol 45-50 ezer forinttól indul az önálló lakások havi bérleti díja, a külföldiek azonban ennek többszörösét is kifizetik. Vidéken az árak alacsonyabbak, az egyetemi városokban jó üzlet az albérletkiadás.
Vágólapra másolva!

A lakástulajdonosok havonta legalább 50 ezer forintos bevételre számíthatnak a fővárosban, ha szeretnék kiadni otthonukat. A nagyobb alapterületű, kétszobás, a központhoz közelebbi lakásoknál legalább 65-70 ezer, míg a jó helyen fekvő, minőségibb, bútorozott lakásokért akár 100 ezer forintot is meghaladó bérleti díjat lehet kérni - és nagyon sokszor kapni is - írja a Világgazdaság.

A főbérlős lakások iránt alig van kereslet, inkább jellemző, hogy többen vesznek ki egy nagyobb lakást - jellemzi a piaci helyzetet Murányi Ákos, az ingatlan-közvetítéssel foglalkozó Duna House elemzési vezetője.

A bérbeadóknak azzal kell számolniuk, hogy a külső városrészeken található lakótelepi lakásokért általában 50-60 ezer forintot kérhetnek, de a bérbevevő eleve tudja: itt viszonylag nagyobb a rezsiköltség, mint másutt.

Külön kategóriát jelentenek a külföldi diákok, akik 100-150 ezer forintért szinte kizárólag az V., VI. és VII. kerületben keresnek lakást, teljes bútorzattal és konyhafelszereléssel - a budai oldal iránt szinte egyáltalán nem érdeklődnek.

Az exkluzívabb ingatlanokért 3-500 ezer forintot is elkérhetnek egy hónapra, a Belgrád rakparton egy 95 m2-es, dunai panorámás bútorozott lakás bérleti díja 400 ezer forint havonta. Ennél is drágább kiadó lakásokat találhatunk a budai elit negyedekben, egy 120 m2-es, exkluzív kivitelű lakásba 650 ezer forintért költözhetünk be.

Vidéken főleg az egyetemi városokban élénk az albérleti piac, amely az egyetemi félévek kezdetéhez igazodva, elsősorban nyár végén-ősz elején, valamint január-februárban indul be. Az egyetemi városokban még inkább jellemző az, hogy több diák közösen bérel ki egy-egy lakást, egy szobáért általában 15-20 ezer forint körüli összeget kérnek el.