Jogi tanácsok: lakáshitel, szocpol

Vágólapra másolva!
Jogi szakértőink olvasóink kérdéseire adott válaszaiból kiderül, hogy jár-e szocpol 35 év felett, jogosult-e támogatásra az az igénylő, akinek van másik lakása, és az utóbb született gyermekre hogyan számolható el a szociálpolitikai támogatás.
Vágólapra másolva!

2004. májusában vásároltunk egy használt kis családi házat, melyhez kedvezményes kölcsönt vettünk fel. 2005. februárban a már meglévő két gyermekünk után igényeltünk 1.200.000 Ft szociálpolitikai támogatást, melyből az eredetileg 1 szobás családi házunkat még egy szobával bővítettük. 2005 novemberében megszületett a 3. gyermekünk. Igényelhetjük-e a szocpol. különbözetet, amit a családi házunk vásárlására felvett kölcsön törlesztésére szeretnénk felhasználni?

Az alábbi jogszabályhely értelmében álláspontom szerint a fennálló tartozás csökkentésére csak akkor igényelhetnék a szocpolt, ha annak idején új lakást vásároltak volna vagy építkeztek volna. Ugyanis használt lakás megvásárlásához nem jár szocpol.

12/2001. (I. 31.) Korm. Rend. 5. § (7) "A kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályban volt jogszabály rendelkezéseinek megfelelő adóst az ott meghatározott mértékű kedvezmény a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermekek után is megilleti, számításba véve a születés időpontjában meglévő gyermekeiket és személyi feltételeiket. Amennyiben a támogatásra jogosult adós a kedvezményt a 20. § (1) bekezdésében meghatározott határidőt követően igényli, akkor a kedvezményt a (2) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott célra nyújtott és a születés időpontjában meglévő kölcsönből még fennálló tartozás csökkentésére használható fel. A 12. §, illetve a 13. § szerinti kölcsönök esetében a gyermek születésének időpontjáig esedékessé vált és az adós terhére elszámolt szerződéses kamatoknak a kedvezményre jutó összegét is jóvá kell írni."

A párommal ez év márciusában vásároltunk egy új lakást. Nem vagyunk házasok, így a szocpolt sem vehettük igénybe. Erről nem nyilatkoztunk az adásvételiben sem. Jól értelmezem hogy ha időközben összeházasodunk és gyermeket vállalunk akkor a gyermek megszületését követően igénybe vehető a hitel csökkentésére a szocpol összege , amit az adott hitelintézeten keresztül tudunk igényelni ?

Az állami lakástámogatásokat szabályozó kormányrendelet 5. §-ának (7) bekezdése szerint: "A kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályban volt jogszabály rendelkezéseinek megfelelő adóst az ott meghatározott mértékű kedvezmény a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermekek után is megilleti, számításba véve a születés időpontjában meglévő (1) bekezdés szerinti gyermekeiket és személyi feltételeiket."

Ebből következően valóban megilleti önöket a szocpol, mégpedig olyan összegben, amelyet a 2005. márciusában hatályos rendelet előírt. A szocpolt a hiteltartozás csökkentésére használhatják fel. Javaslom azonban, hogy a kölcsönt folyósító hitelintézetnél is érdeklődjenek

Szocpol nevelt gyermek után

Amennyiben élettársi kapcsolatban élő szülők közösen nevelnek három gyermeket, de csak kettő közös, a harmadik gyermekre igényelhető-e szocpol, ha a nevelőapa nevén van az ingatlan amit bővítenek?

A lakástámogatásokról szóló 12/2001. (I: 31.) Korm. rend. szerint: "5. § (1) Állami támogatásként lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény (a továbbiakban: kedvezmény) illeti meg az igénylőt a vele közös háztartásban élő, általa eltartott és a felépített, illetőleg megvásárolt lakásba vele együtt beköltöző gyermeke és más eltartott családtagja után az építési költség (vételár) megfizetéséhez." A jogszabály a kedvezmény szempontjából gyermeknek tekinti:

  • az igénylő vér szerinti és örökbe fogadott gyermekét,
  • az igénylő gyámsága alatt álló legalább egy éve vele együttélő és általa eltartott gyermeket, ha az igénylő vállalja, hogy a gyámság három éven belüli megszűnése esetén a kedvezményt visszafizeti,

Tekintettel arra, hogy a harmadik gyermek nem az igénylő saját gyermeke, akkor járna utána szocpol, ha az igénylő örökbe fogadná vagy gyámja lenne. A lakásbővítésre tekintettel az apa két gyermek után igényelhet félszocpolt, amelynek összege 1 200 000 forint.