Csökkenő hozamok az irodapiacon

Vágólapra másolva!
Az irodapiacon tavaly javult a kihasználás, viszont csökkentek a hozamok. Ez a tendencia tovább folytatódik Magyarországon is, akárcsak Európában - derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) piaci összefoglalójából.
Vágólapra másolva!

Európában tavaly közel 9 millió négyzetméter irodát adtak bérbe. A bérleti díjak mérsékelt emelkedést mutattak és ez valószínűsíthető a következő évekre is. Közép-Kelet Európában tavaly, 1,3 millió négyzetméter új iroda épült, idén, várhatóan 1,8 millió négyzetméter készül el - mondta Cory Hrncirik, a CBRE közép- és kelet-európai kutatási igazgatója a felmérést ismertető budapesti sajtótájékoztatón.

Az irodák kihasználatlansága Európában 8 százalék alá csökkent tavaly, de Budapesten 11,8, míg Prágában 12,5, Varsóban pedig 8,3 százalék volt. A legfelső, A-kategóriás irodák bérleti díja a régiónkban 15-20 euró havonta és négyzetméterenként. Moszkvában viszont az ezredforduló óta tarja magát a 40 dolláros díj, mivel a fejlesztők nem győzik az igényeket kielégíteni. Magyarországon az átlagos díj 13 euró.

Tavaly 138 milliárd euró tőke áramlott az ingatlanpiacba Európában (egy évvel korábban csak 100 milliárd volt ez az összeg). Ebből Közép-Kelet-Európára 4,8 milliárd jutott 2005-ben. Ennek 80 százaléka három ország (Csehország, Lengyelország és Magyarország) között oszlott meg úgy, hogy hazánkra 1 milliárd jutott. A CBRE felmérése szerint 200 milliárd euró befektetési tőke keresi a helyét ebben a régióban. Megfigyelhető, hogy a fővárosok után, a nagyobb vidéki városok felé fordulnak a befektetők.

Ami a hozamokat illeti: a régióban az irodáknál 6-6,5 százalék várható, ami alig egy százalékkal magasabb a nyugat-európainál (Moszkvában még egy ideig ennek másfélszerese is lehet a hozam).

Magyarországon 71 ezer négyzetméter új, modern iroda készült el tavaly, idén 200 ezer négyzetméter felépítése várható. A múlt évben az üresen álló területeket "felszívta" a piac, így az új igényeket már csak építéssel lehet kielégíteni.