Változik a külföldi ingatlanbefektetők ízlése

Vágólapra másolva!
Budapest még mindig fontos célpontja a külföldi ingatlanpiaci befektetőknek, bár egyre erősebb konkurenciát jelentenek a környező országok fővárosai.
Vágólapra másolva!

A vevők között a legnagyobb arányban az írek és az angolok képviseltetik magukat, de vesznek lakást Budapesten a norvégok, a franciák és újabban a spanyolok is. Korábban az V. és a VI. kerületi lakások voltak a legérdekesebbek a külföldiek számára. A gyakran gyors üzletkötés reményében ideutazók, szinte kizárólag felújított, lehetőleg berendezett lakást vásároltak - derül ki a Magyarországon több mint 115 milliárd forintot befektető Engel Group elemzéséből.

A keresett méret általában 70 és 140 négyzetméter közötti volt, az érték 20 milliótól 50-60 millió forintig terjedt. Az Engel Group megfigyelései szerint ez a tendencia változóban van, ma már egyre nagyobb az érdeklődés a jó minőségű új lakások iránt is. Különösen igaz ez a fővárosi, extra szolgáltatásokat nyújtó lakóparkokra. A külföldiek előszeretettel vásárolnak 20 millió forint feletti, panorámás, a Dunához közel fekvő, uszodával, fitneszteremmel, vendéglőkkel, kávézókkal ellátott épületekben lakást, ilyen jellegű beruházásokból azonban ma még kevés van Budapesten - írja a Napi Gazdaság.

Nagy-Britanniából a skótok érdeklődése volt a legnagyobb Budapest iránt. Ennek egyik oka, hogy a skót sajtóban, több cikkben is foglalkoztak az új EU-tagállamok ingatlan-piacában rejlő befektetési lehetőségekkel. Később hasonló volt a helyzet az írek esetében, akik gyakran találkozhattak magyar lakóparkok hirdetéseivel a napilapokban. Az ír ingatlan-közvetítők jó lehetőséget látnak Budapestben, ezért a minőségi, könnyen megközelíthető lakóparkokat saját költségükre hirdetik.

Matt English ír ingatlanpiaci tanácsadó szerint a budapesti ingatlanok közül leginkább azokat keresik az írek, amelyek a belváros közelében vannak, olyan negyedekben, ahol a városfejlesztés hamarosan megindul vagy már el is kezdődött. A külföldiek számára legalább ilyen fontos a jó tömegközlekedés, az infrastruktúra fejlettsége, a ház szolgáltatásainak minősége, de a lakópark építtetőjének ismertsége is sokat számít.