Főleg vidéken csökken a lakások iránti kereslet

Vágólapra másolva!
A magyar lakáspiacon a következő években várhatóan csökken az átadott új lakások száma, Budapesten ezzel szemben növekedés várható - derül ki az Otthon Centrum legfrissebb felméréséből.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat adatai szerint tavaly országos összesítésben az értékesített használt és új lakások száma 165 ezer körül alakult. A használt lakások esetében az eladóknak alig több mint fele tudta lakását egy éven belül értékesíteni, amelynek oka egyrészt az ingatlanok túlértékeltsége volt, másrészt a használt lakások számára egyre inkább versenytársat jelentettek az időközben felépült új lakások is.

A felmérés szerint jelenleg az eladott lakások mintegy fele talál gazdára közvetítőn keresztül, ami jelentős aránynövekedés a korábbi évek számaihoz képest. A magyar ingatlanpiacon az ingatlanközvetítők szerepének további növekedése várható, Nyugat-Európában 60-90 százalék közötti arányra tehető a közvetítők bevonásával megvalósult ingatlan-adásvételek aránya.

A vizsgálat szerint az ügyfelek a szakértelem, a teljesebb körű és gyorsabb ügyintézés, valamint a kedvezőbb ár elérésének lehetősége miatt fordulnak általában ingatlanközvetítőhöz. Az adott közvetítő kiválasztásának legfontosabb ismérve az ingatlanközvetítő szakértelme és megbízhatósága.

A magyar ingatlanközvetítő piacon az Otthon Centrum az első számú szereplő, az értékesített ingatlanok éves volumenét, irodái és tanácsadói számát, valamint ismertségét tekintve. A társaság több mint 50 irodájából 33 a fővárosban és 18 vidéken működik, így jelen van az ország minden területén és Budapest minden kerületében. A hálózat budapesti lefedettsége teljes, a kiemelt kerületekben (II., XI., XIII. és XIV.) egyszerre több értékesítési iroda is működik.

Jelenleg további kilenc - a jelentős ingatlanfejlesztéseknél kialakított - projekt-iroda is működik az 51 franchise iroda mellett. Az adatbázisokban elérhető ingatlanok száma alapján az Otthon Centrumot választja a legtöbb ingatlant eladni szándékozó ügyfél - a társaság adatbázisában több mint 11 000 ingatlan található -, mind az új építésű ingatlanok, mind a használt ingatlanok tekintetében. A társaságot a Magyar Ingatlanszövetség az elmúlt 7 év mindegyikében az "Év Ingatlanforgalmazójának" választotta.

Fotó: MTI
A fővárosban viszont az új lakások számának növekedése várható

Nagygyörgy Tibor, az Otthon Centrum vezérigazgatója az 50. iroda megnyitásán elmondta: a vállalkozás idén is gyors növekedésre számít, a teljes országos lefedettség elérését tervezzük. A franchise rendszer jelentős támogatást nyújt partnereik számára is, eredményeik azt mutatják, hogy együttműködésükkel jelentősen nőtt hatékonyságuk és jövedelmezőségük.

Az ingatlanok értékesítésének alapja az állandóan frissülő adatbázis - amely minden iroda számára elérhető, az ország legnagyobb új építésű ingatlankínálatával -, a weboldal - amelynek havonta mintegy 100 ezer látogatója van -, az OC katalógus, illetve az Open House koncepció, amely teljesen új módszer a magyar piacon. A társaság szolgáltatásaihoz tartozik az OC-irodákban működő Hitel Center, ahol teljes körű, díjmentes hitelszolgáltatás érhető el bármilyenfajta hitelre s most már az ingatlanlízingre is.

Az ú jépítésű lakások értékesítésével foglalkozó Új Otthon Centrum 2000 februárjában kezdte meg működését a Biggeorge's International Rt. részeként. A 2003-ban önállósult Otthon Centrum keretén belül - nevében is jelezve, hogy használt lakásokkal is foglalkozik - megkezdődött a franchise rendszerű ingatlanközvetítői hálózat kiépítése és országos fejlesztése