Körbetartozási sokk az építőiparban

Vágólapra másolva!
A hatalmas méreteket öltő körbetartozások elsősorban az építőipari ágazatot érintik, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) ezért munkabizottságot hozott létre a témakör vizsgálatára.
Vágólapra másolva!

A szövetség szerint a jogszabályoknak is változniuk kellene a tervezhető gazdálkodáshoz. Mivel a vállalkozóknak jelenős anyagi eszközöket kell előre invesztálniuk, a díjfizetés csúszása a fő -és alvállalkozók létét fenyegeti - írja a Világgazdaság.

Elsőként a közbeszerzési törvény módosítására lenne szükség: a szakanyag szerint a megvalósítási költségek vizsgálatának a becsült érték helyett, a beárazott tervezői költségen kellene alapulnia. Az építési vállalkozók a kincstári díjfizetés elmaradása esetén kezdeményezett faktorálás költségeit is az államra hárítanák a jövőben.

A polgári törvénykönyv is módosításra szorul az érdekképviselet szerint, mert a szerződésbiztosító mellék-kötelezettségek nem alkalmasak a vállalkozók érdekeinek megfelelő védelmére. Az ÉVOSZ kezdeményezi, hogy a díj kifizetésének elmaradása estén, a megrendelő ingatlanára bejegyzett jelzálogból kaphassa meg a pénzét az építési vállalkozó.

A bizottság javaslataiban a pereskedést is meggyorsítaná, ha a bíróság anyagi felelősséggel tartozna, amennyiben fél évnél tovább tart az ügy elbírálása.