Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Bérlakások építését segíti az MFB

Vágólapra másolva!
Szerdán indul a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) "Sikeres Magyarországért" Bérlakás Hitelprogramja, amelynek keretében, 60 milliárd forint hitelkeretből 10-15 ezer bérlakás épülhet majd fel.
Vágólapra másolva!

A bérlakások építését előirányzó hitelprogramban az önkormányzatok, az önkormányzati társulások és az önkormányzatok több célú, kistérségi társulásai vehetnek részt.

A 60 milliárd forintos keretből 2007. december 31-ig igényelhető hitel a refinanszírozásban résztvevő bankoknál. A hitel futamideje legfeljebb 25 év, a türelmi idő legfeljebb 3 év lehet.

A hitel igénybevételéhez legalább 10 százalék saját forrás szükséges, 2000 lakos alatti település önkormányzata esetén 5 százalék. A saját erőbe más támogatás is beszámítható.

A kamat - állami árfolyam-garanciával - 4,5-4,7 százalék. Az igényelhető hitel, a felhasználását tekintve korlátozott: a hitelfelvevőnek vállalnia kell, hogy 10 évig a hitelcélnak megfelelően hasznosítja az ingatlant. A hitelből a nem lakás céljára szolgáló helyiségek beruházási költségei is finanszírozhatók.

Az MFB Rt. új hitelének célja, hogy lehetőséget adjon a hazai bérlakásállomány bővítésére, növelje a fiatalok, az alacsony jövedelműek és a nagycsaládosok önálló lakáshoz jutási esélyét, javítsa szociális helyzetüket. A hitelprogram elősegíti a települések felzárkóztatását: a lakhatási helyzet javítása például, ösztönző hatással van a munkaerő szabad áramlására is.

A tartósan önkormányzati tulajdonban maradó, valamint szociális célú bérlakások építéséhez, lakásonként legfeljebb 15 millió forint, a fiatalok és a nagycsaládosok részére, bérlakások építéséhez, lakásonként legfeljebb 18 millió forint, a versenyképességet erősítő, foglalkoztatási célú, tartós önkormányzati tulajdonú bérlakások építéséhez, lakásonként legfeljebb 20 millió forint igényelhető.

Az új és a használt lakások megvásárlását, ha az önkormányzat vállalja, hogy a lakást bérlakásként hasznosítja, lakásonként legfeljebb 15 millió forint; nyugdíjas ház, idősek otthona, lakóotthon, lakásotthon építését és felújítását, férőhelyenként legfeljebb 6 millió forint; önkormányzati tulajdonú bérlakások felújítását, lakásonként legfeljebb 5 millió forint; nem lakás célú épületállomány bérlakás célú átalakítása, lakásonként legfeljebb 10 millió forint hitellel támogatja a pénzintézet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről