Új bérlakások épültek Nyíregyházán

Vágólapra másolva!
Új, vállalkozói alapon épített bérlakásokat adtak át pénteken Nyíregyházán. Az új társasház 115 családnak ad otthont. A teljesen felszerelt lakásokat február elsején vehetik birtokba lakóik.
Vágólapra másolva!

Az eseményen részt vett Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter és Csabai Lászlóné Nyíregyháza polgármestere.

Magyarország lakásállományán belül jelenleg 9 százlék a bérlakások aránya. Kolber István elmondta, hogy a kormány célja, hogy a következő 10 évben ez az arány leglább 15 százlékra emelkedjen. A bérlakásépítés ugyanis megoldást jelenthet a szociálisan hátrányos helyzetűek lakásproblémáinak megoldására, ösztönzőleg hathat a munkaerő-mobilitás növelésére, ezen keresztül a gazdaság élénkítésére.

Ennek jegyében 2006. februárjában elindul a Sikeres Magyarországért Bérlakás Hitelprogram. A program keretében az önkormányzatok 5 százalék alatti kamatozású, hosszú lejáratú kölcsönt vehetnek fel lakásállományuk- vásárlással, építéssel, nem lakás célú ingatlanok átalakításával történő- bővítésére.

A konstrukciót a Magyar Fejlesztési Bank finanszírozza 60 milliárd forint értékben. A program révén 10-12 ezer lakás építhető fiatalok, nyugdíjasok, szociálisan rászorulók számára. A kormány dolgozik azon, hogy vállalkozók is bekapcsolódhassanak a bérlakásépítési programba. A 2006. évi költségvetés lakbértámogatás előirányzata 1,5 milliárd forintot tartalmaz, ami mintegy 18 ezer lakás bérlőjének támogatását teszi lehetővé.

A bérlakásépítési konstrukción kívül a nagy sikerű Fészekrakó- és Panel Programokkal is segíti a kormány a családok otthonteremtését, lakóhelyük korszerűsítését. Nyíregyháza a 2005-ben benyújtott panelprogram-pályázatokból mintegy 400 millió forint támogatásban részesült, melyből 1121 lakás tehető korszerűbbé.

A kormány január 25-i ülésén a lakbértámogatási rendszer módosítása mellett, a Panelprogramra vonatkozóan is elfogadott kiegészítéseket. A panelprogram keretében a fűtési rendszerek korszerűsítésére, energiatakarékos cseréjére, mérő berendezések felszerelésére ezután lakásszövetkezetek, társasházak is benyújthatnak pályázatot.