A pánik határán a német ingatlanalapok piaca

Vágólapra másolva!
Pánikhangulattól és hisztériától tartanak a német alapkezelők és pénzügyi tanácsadók, miután egy nyílt végű ingatlanalapot befagyasztottak az országban - írja a Financial Timesra hivatkozva a privatbankar.hu.
Vágólapra másolva!

A KanAm müncheni alapkezelő azért volt kénytelen 3,2 milliárd eurós Grundinvest alapját befagyasztani, mert 24 órán belül 700 millió eurót vontak ki a befektetők. Korábban az egyesült államokbeli alapját zárta le a cég. A kialakult pánikhangulatért a KanAm a Scope német gazdasági elemzőt okolja, mivel "meglepő és alaptalan" közleményükben eladásra szólították fel a befektetőket. A KanAm a történtek ellenére nem készül jogi útra terelni az ügyet.

Egy vezető pénzügyi tanácsadó azt nyilatkozta az ingatlanalapok piacáról: "Az egész ágazatban eluralkodott a hisztéria, de ez őrültség. Nem volt földrengés, az épületek még mindig állnak."

Ez már a harmadik német ingatlanalap, amelyet lezárnak. Jogászok arra készülnek, hogy beperelik a Deutsche Bankot. A múlt havi 2,6 milliárd eurós ingatlanalap-befagyasztás miatt ugyanis a DB-t okolják a szektorban kirobbant pánikért, mivel annak okaként az (ingatlan)eszközállomány átértékelését jelölték meg. Gerhard Baum - aki a német belügyminiszteri székből "nyergelt át" fogyasztóvédővé - a Reiter & Co ügyvédi irodával szövetkezve a Deutsche Bankot a befektetők közötti pánikkeltés vádjával citálja bíróság elé.

Rövid időn belül a harmadik német ingatlanalapot fagyasztották be.

Az ügyvédi iroda vezetője, Julius Reiter elmondta, hogy felelőtlennek tartják a DB viselkedését. Az ingatlanalapokat teljesen biztonságos befektetésként árulják. Az irodának most azonban 100 olyan ügyfele van, aki úgy érzi, a DB miatt bukott. Más ügyvédi irodák is perrel fenyegetik a bankot, de a DB egyelőre nem reagált.

További alapkezelők tájékoztatása szerint egyelőre korai lenne megítélni, hogy a két hónapon belül immár harmadik ingatlanalap befagyasztása elindít-e újabb tőkekivonási hullámot. Mindenesetre a KanAm első alapjának lezárásakor a CGI szerint a tőkekiáramlás nem ugrott meg érezhetően. A müncheni iii befektetési iroda kezelhetőnek nevezte a kiváltott hatásokat, valamint a BaFin vezetője is nyugtatni próbálta a befektetőket, mondván: az intézkedések nem lesznek hatással a többi német befektetési alapra.

A problémák gyökereit a Deutsche Bank és a KanAm háza táján nem ugyanott kell keresnünk. Miközben a gyengén teljesítő DB ingatlanalapot leértékelik a portfóliójában lévő német ingatlanok folyamatosan csökkenő értéke miatt, a KanAm alapja az egyik legeredményesebb volt: a gondokat ez esetben az eladásra felszólító Scope-ajánlás váltotta ki, amelynek hatását erősítette az is, hogy egy amerikai befektetési alap könyvelési problémáival kapcsolatban felmerült a KanAm neve is.