Gyorsan megújulhat a panellakások tizede

Vágólapra másolva!
Rekordmennyiségű, 1566 pályázat érkezett be panelfelújításra az elmúlt esztendőben, amely 74 335 lakás korszerűsítését teszi lehetővé. A pályázók támogatása így elérheti a 14,7 milliárd forintot. Tavaly többen pályáztak, mint a megelőző négy évben összesen.
Vágólapra másolva!

Magyarországon mintegy 800 ezer panellakás található, amely több mint 2 millió embernek ad otthont. Területi eloszlásában meghatározó a közép-magyarországi régió, ahol közel 300 ezer a panellakások száma. A további 6 régióban egyenként 60-90 ezer panellakás található.

A panelpályázat és az ehhez kapcsolódó Panel Plusz hitelprogram iránt nagy volt az érdeklődés 2005-ben. Az elmúlt évben több pályázat érkezett be, mint az azt megelőző 4 évben összességében, az önkormányzatok közel kétszer akkora összeget igényeltek felújításra, mint korábban.

2005 év végéig 117 ezer panellakás kapott támogatást felújításra, ez a szám 2006 végéig várhatóan eléri a 190 ezret, így ez év végére a panellakások negyede újulhat meg. Az adatok azt mutatják: egy-egy lakás felújítására jelenleg átlagosan 198 ezer forint támogatás jut.

A 2007 és 2013 közötti időszakban tovább folytatódik a panelprogram, így a következő uniós költségvetési ciklus végére várhatóan a panelállomány 80 százaléka megújul. Az unió a költségek 20 százalékát vállalja magára, az állam és az illetékes önkormányzat további 47 százalékát állja a felújításnak. A lakók részéről szükséges önerő az összköltség 33 százaléka, melyre felvehetik az alacsony kamatozású "Panel plusz" hitelt is.