Vágólapra másolva!
Általában csak az erős szél jelzi a hidegfrontot, de északkeleten zivatarok alakulnak ki miatta. Harminc fok biztosan nem lesz a hétvégén.
Vágólapra másolva!

Átvonul az országon az éjszaka érkezett hidegfront. Ezt jobbára csak az jelzi, hogy megerősödik az északnyugati szél, ugyanakkor északkeleten zivatarok alakulhatnak ki délutántól egészen a szombatra virradó éjszakáig. Emiatt Edelény és Püspökladány között több mint két tucat járásra adott ki riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek kora délután, továbbá Körment, Szentgotthárd, Lenti és Letenye környékére is. A front lelassul a magyar-román határon, majd fokozatosan feloszlik.

Zivatarokra előbb északkeleten, majd a délután második felében és este a nyugati, délnyugati megyékben is számítani kell. A dörgés-villámlást erős vagy viharos, 55-75 kilométer/órás széllökések kísérik. A felsorolt vidékeken kisebb valószínűséggel ugyan, de egy-egy intenzív zivatar is előfordulhat. Ez utóbbit 85 kilométer/óránál erősebb szél, több mint 2 centiméter átmérőjű jégszemek kísérhetik, sőt északkeleten helyi jelleggel felhőszakadás is.

Szombatra virradóan már csak élénken fúj a szél. Szombaton gomoly- és fátyolfelhős lesz az ég, de azért több órára kisüt a nap. Zápor csak északkeleten, Borsodban, Szabolcsban és a Hajdúságban lehet. Egy-egy zivatar szintén csak északkeleten alakulhat ki, erős széllökés, felhőszakadás vagy jégeső nélkül.

Pénteken 20 és 26 Celsius-fokig melegszik a levegő, késő este 15-21 fok között alakul a hőmérséklet. Éjszaka 8 és 14 fok közé hűl a levegő, majd napközben sem lesz kánikula: 22 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.