Heves zivatarok jönnek, felhőszakadás is lehet

Vágólapra másolva!
Tizenegy megyére és a fővárosra csütörtökre is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a várható hőség miatt. Ezzel együtt viszont az ország jelentős részén heves zivatarok és felhőszakadás veszélyére is felhívta a figyelmet a meteorológiai szolgálat.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a figyelmeztetésében azt írta: csütörtökön a délutáni óráktól érkező hidegfront hatására előbb északon, északnyugaton, késő este pedig már a déli megyékben is kialakulhatnak zivatarok, amelyekhez viharos (60-90 kilométer/órás) széllökés, intenzív esőzés (rövid idő alatt 20 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék) és jégeső társulhat. Helyenként akár 30 milliméternél is több eső hullhat, a szél erőssége akár a 90-100 kilométer/órát is elérheti, és 2 centiméteresnél nagyobb átmérőjű jég is hullhat.

A veszélyjelzés szerint a hőség miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Zala és Pest megyére, valamint Budapestre adtak ki citromsárga figyelmeztetést. Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet csütörtökön is 25 Celsius-fok felett alakulhat. Az előrejelzés szerint csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 20 fok között valószínű, a legmagasabb hőmérséklet 28 és 33 fok között várható.

Jász-Nagykun-Szolnok megyére a várható heves zivatarok miatt, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, továbbá a fővárosra pedig a heves zivatarok és a várható felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.