Vágólapra másolva!
Minden nap kell számítani esőre és záporra a hosszú hétvégén. Abban lesz csak különbség, hogy csütörtök-pénteken kevesebb, szombaton több, vasárnap még több csapadék valószínű. A térkép azt mutatja, hogy az ország kétharmadának még hiányzik az eső.
Vágólapra másolva!

Május elsején és másodikán nagyjából ugyanúgy alakul az időjárás: több órán át süt a nap, de gomolyfelhők képződnek. Szórványosan záporok, zivatarok alakulnak ki, főleg kora délutántól estig. Elsején ennek északkeleten és az Alpokalján a legkisebb az esélye, másodikán pedig az északi, északkeleti megyékben. Elsején helyenként megélénkül az északi szél, másodikán többnyire csak mérsékelten fúj a szél. Zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökés is lehet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Vasárnap jön a sok eső...

Harmadikán (szombaton) aztán egyre nagyobb területen megnő a felhőzet délnyugat felől, de északon és keleten több órára kisüt a nap. Többfelé elered az eső és a zápor, zivatar is előfordulhat. Legkisebb eséllyel északkeleten fordul elő csapadék, de helyenként jelentős mennyiségű csapadék eshet. Északira, északkeletire fordul és megerősödik a szél, sőt viharossá fokozódik a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti határ közelében.

Negyedikén (vasárnap) nem sok napsütésre lehet számítani. Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, de az északi tájakon vékonyabbak, szakadozottabbak lesznek a felhők. Főleg az ország déli részén várható sokfelé eső és záporeső, ott helyenként nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. Megerősödik az északi, északkeleti szél, és olykor viharossá fokozódik, főként a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti határ közelében.

A legtöbb csapadék délen, a legkevesebb északkeleten várható április 29. és május 5. között (a hétfővel bezárólag) az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése szerint – ez látszik az első térképen:

Ennyi csapadék hull keddtől hétfő éjfélig. A lila és bordó színek jelzik, hol esik sok eső Forrás: OMSZ

Aki tehát szombatra és vasárnapra tervezett szabadtéri programot, azzal vigasztalódhat, hogy az agrometeorológiai elemzés szerint az ország kétharmadán kevesebb csapadék esett az utóbbi három hónap alatt a sokévi átlagnál. A második térkép azt mutatja, hogy nagyjából a Győr-Paks vonaltól keletre még hiányzik az eső a földeken:

A narancs és a barna foltok mutatják, hol volt kevesebb csapadék az utóbbi 90 napban a sokévi átlaghoz képest Forrás: OMSZ

...és szombaton a lehűlés

Csütörtöktől szombat délutánig-estig kellemesen meleg marad az idő, vasárnap viszont lehűl az idő. Csütörtökön és pénteken a hajnali 6-12 fok után 20 és 25 Celsius-fok közé melegszik a levegő, vagyis szinte kora nyári meleg lesz.

Szombatra virradó éjszaka 8-13 fok várható, majd jobbára 19 és 24 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet, de északnyugaton már csak 14-18 fok valószínű. Vasárnap jól érezhetően hidegebb lesz: hajnalra 6 és 11 fok közé csökken a hőmérséklet, és kora délután 10 és 17 fok között alakul.