Nagy zuhék lehetnek kedden

Vágólapra másolva!
A felhőszakadásokat erős vagy viharos szél és jégeső kísérheti.
Vágólapra másolva!

Erőteljes gomolyfelhő-képződésre lehet számítani már kedd délelőttől. Délután inkább csak rövid időszakokra süthet ki a nap. A déli óráktól egyre több helyen ered el a zápor, és zivatarokra is számítani lehet.

A zivatarokat néhol felhőszakadás, erős vagy viharos széllökés, valamint jégeső kísérheti. Helyenként rövid idő alatt több mint 25-30 milliméter csapadék eshet, a szél sebessége eléri a 60-75 kilométer/órát. A jégszemek átmérője 2 centiméter alatt marad – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelző osztálya. Északkeleten kevésbé valószínű, hogy zivatarok alakulnak ki; felhőszakadások nagyobb valószínűséggel az ország déli felében fordulhatnak elő.

A felhőszakadások miatt tizenegy megyére adott ki első fokozatú figyelmeztető előrejelzést az OMSZ. Ezek a következők: Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megye.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 23 Celsius-fok között várható. Késő estére 11 és 17 fok közé, míg szerda hajnalra 6 és 12 fok közé hűl le a levegő.

Nyugodt időjárásra most csak a Kelet-európai-síkságon, a Skandináv-félsziget déli és középső részén, illetve az Ibériai-félszigeten lehet számítani, mert ott döntően anticiklonális hatások érvényesülnek. A magas légnyomású légtömegek miatt napos és erősebben felhős területek váltakoznak ezeken a területeken, és jelentős csapadék nem fordul elő. Európa többi részén – így a Kárpát-medencében is – sekély ciklonok okoznak változékony, záporokkal, zivatarokkal tarkított időt.

Nézze meg térképen, hol várható a legtöbb eső!http://www.origo.hu/idojaras/terkep/csapadek/index.html