Van mit behoznunk okosságban

Vágólapra másolva!
Az energiaelosztás és fogyasztás területén Magyarország komoly hátrányban van a nyugat-európai vagy a skandináv országokhoz képest, így elég nagy hátrányt kell ledolgoznia. Budapesten első alkalommal – hagyományteremtő céllal – egész napos szakmai konferenciát tartottak Okos Jövő Fórum 2014 címmel.
Vágólapra másolva!

Az okos hálózat (smart grid) és az okos mérés (smart metering) azt a fejlődést jelenti, mellyel mind az energiatermelés, mind az elosztás, mind pedig a fogyasztás „digitalizálódik”. A 2014-2020-as Európai Uniós költségvetési időszak egyik kiemelt területe a kutatás-fejlesztés. A Horizont 2020 kerekasztal elnevezésű program pedig kiváló lehetőséget biztosít az okos mérési és okos hálózati technológiák fejlesztéséhez.

Az Okos Jövő Innovációs Klaszter egy több mint 40 vállalatot – köztük a Magyar Telekomot, az IBM-et, a GDF Suezt, az E.ON-t és a Siemenst – tömörítő szervezet. Fő célja, hogy segítse az okos mérési technológiák elterjedését Magyarországon.

A csütörtöki fórumon az előadók a legnagyobb technológiai és energetikai vállalatok vezetői, elismert kutatók és szakemberek voltak. Előadásaikban az okos mérés és okos hálózatok gazdasági, technológiai, jogi és társadalmi aspektusait járták körbe.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.