Zápor és zivatar jöhet húsvétkor

Vágólapra másolva!
Változékony idő lesz a hétvégén. Nedves levegő áramlk két irányból is Magyarország fölé, többfelé lesznek záporok, zivatarok.
Vágólapra másolva!

Egyszerre befolyásolja az időjárást egy sekély ciklonális mező és magassági hidegörvény a Kárpát-medencében, ezért lesz ennyire változékony. Kezdetben délkeletről, majd délnyugat felől érkezik az enyhébb levegő, amelynek nagy lesz a nedvességtartalma is. Emellett labilis lesz a légrétegek állapota, ez pedig többfelé elősegíti a záporok, helyenként a zivatarok kialakulását – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Megszűnnek viszont az éjszakai fagyok, és a sok felhő ellenére erősödik a nappali felmelegedés. A hőmérséklet csúcsértéke helyenként a 20 fokot is meghaladja. A több száz kilométer átmérőjű hidegörvény azért érdekes időjárási jelenség, mert a belsejében jóval hidegebb a levegő, mint a környezetében.

Részletek

Szombaton átmenetileg egyre nagyobb területen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet kelet felől, majd délutántól vékonyodnak a felhők. Sokfelé várható eső, záporeső, egy-egy zivatar. Többfelé erősen fúj az északi, északkeleti szél, sőt időnként viharos lesz az északkeleti megyékben. Hajnalra 6 és 11 fokig hűl a levegő, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között alakul.

A felhő- és csapadékrendszerek területi eloszlása április 20-án délután Forrás: OMSZ

Húsvétvasárnap felszakadozik a zárt felhőzet, majd napközben a gomolyfelhő-képződésből szórványosan zápor, egy-egy zivatar is kialakul. Mérsékelt marad a változó irányú szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 4 és 9 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17-18 fok körül valószínű.

A felhő- és csapadékrendszerek területi eloszlása április 21-én délután Forrás: OMSZ

Húsvéthétfőn erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Elsősorban a déli óráktól és főként a Dunántúlon valószínű zápor, helyenként zivatar. Többfelé megélénkül, zivatar környezetében megerősödik a délkeleti, keleti szél. Éjszakára 4 és 9 fokig hűl a levegő, nappal 19 és 24 fok között alakul hőmérséklet.