Vágólapra másolva!
Figyelmeztetést adtak ki a viharos szél miatt. A folyatásban sem lesz túl meleg.
Vágólapra másolva!

Zivatar is kialakulhat annak a hidegfrontnak a mentén, amely késő délután éri el Magyarországot északnyugat felől. Előbb a Dunántúlon, majd éjszaka már másutt is egyre többfelé ered el az eső, zápor. Élénken fúj a délnyugati szél, majd a front érkezésével egyre többfelé északnyugatira fordul, megerősödik, sőt néhol viharossá fokozódik. Zivatarhoz kisebb, 2 cm-nél átmérőjű jég és viharos, 60-80 kilométer/órás szél társulhat.

60-70 kilométer/órás széllökésekre szerda délutánig számítani kell – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelző osztálya. A széllökések miatt több dunántúli járásban, például a soproniban és a mosonmagyaróváriban riasztást, és Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, valamint Veszprém megyében első fokozatú (sárga) figyelmeztető előrejelzést adott az OMSZ kedd délután. Szerdára szintén első fokozatú figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, mert a legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órát.

Még szerdán is esni fog: több helyen várható eső, zápo, eleinte főként délen és keleten, majd inkább csak északkeleten. Délután már csak egy-egy jelentéktelen zápor fordulhat elő a Dunántúlon. A felhők szerdán napközben szintén északnyugat felől kezdenek felszakadozni, és egyre többfelé süt ki a nap, de a Tiszántúlon estig sok felhő marad az égen.

Huszonnégy óra alatt nagyjából tíz fokkal esik vissza a hőmérséklet. Kedden kora délután még 20 és 25 fok között alakul a legmagasabb a hőmérséklet, majd késő este 9-6 fokra hűl a levegő. Szerdára virradó éjszaka 8 és 12 fok között valószínű a legalacsonyabb hőmérséklet, majd 10-16 fokkal napközben sem lesz sokkal melegebb. A folytatásban sem lesz egyelőre húsz fokos meleg, csütörtökön 12 és 17 fok között várható a legmagasabb hőmérséklet.