Bizonytalanul esős idő lesz a választás napján

Vágólapra másolva!
Közel 5 fokkal lesz kevésbé meleg napközben a hétvégén, a jó hír az, hogy nem lesz hűvösebb idő az április elején megszokottnál.
Vágólapra másolva!

A változékony időt az okozza a hétvégén, hogy egy mediterrán ciklon vonul el a Kárpát-medencétől kissé délebbi pályán keletre. Felhő- és csapadékrendszere szombaton főként az ország déli felét érinti, nagy valószínűséggel borult, esős időt hozva az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint. Ez látszik az első térképen a cikk végén.

A ciklon felhőrétege szombaton estefelé az északkeleti területeket is elérheti, és a választási vasárnap délelőttjén keleten okozhat esőt, záport. Az viszont az átlagos előrejelzéseknél jóval bizonytalanabb, hogy az ország északi felén mennyire lesz sok a felhő és a csapadék – hívják fel a figyelmet az OMSZ meteorológusai.

Mindenesetre az elmúlt napokénál jóval több lesz a felhő, kevésbé melegszik fel nappal a levegő. A hőmérséklet a tartósabban borult, esős helyeken akár 15 fok alatt is maradhat. Szombatra virradóan 5 és 12 fok közé hűl a levegő, napközben pedig 14-20 fok várható. Vasárnap éjszaka 4 és 9 fok között alakul a hőmérséklet, napközben pedig 13 és 19 fok között.

Mekkora légnyomás, mennyi felhő és csapadék várható szombatra? Magyarország déli részén jól látható az összefüggő csapadékmező Forrás: OMSZ
Vasárnap déli helyzetkép: benyúlik északról egy alacsony légnyomású zóna, amelynek hatására vasárnap este nyugaton számíthatunk csapadékra. A déli ciklon már jóval keletebbre mozog, vasárnap délelőtt még főként keleten okozhat több helyen esőt Forrás: OMSZ