Vágólapra másolva!
Késő este sem lesz hidegebb 10 foknál. Orrvérzést okozhat a melegfront.
Vágólapra másolva!

Inkább a napsütés lesz a jellemző csütörtökön. Emellett gomolyfelhők képződnek, főleg északkeleten, emiatt ott néhol eleredhet a záporeső. Délutántól egyre vastagodó fátyolfelhők sodródik az ország nyugati és déli része fölé.

Délire, délnyugatira fordul a szél, és sokfelé megélénkül, a nyugati és a déli megyékben olykor meg is erősödik. Érezhetően melegebb lesz a sokévi átlagnál: 18 és 24 Celsius-fok közé melegszik a levegő napközben az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Késő estére 10 és 15 fok közé csökken a hőmérséklet.

Csütörtökön melegfronti hatás terheli a frontérzékenyeket, ami fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. Ilyenkor ingerlékenyebb, sértődékenyebb lehet az ember. Gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt megnőhet a vérzésre való hajlam (orr-, gyomor-, agyvérzés), és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások. Hamarabb elfáradunk, csökken a teljesítőképesség. Ezért érdemes óvatosabban, hosszabb pihenőket tartva vezetni.

Nagy a hőmérsékleti kontraszt

Európa nagyobbik részén magasnyomású légtömeg (anticiklon) alakítja az időjárást. A leszálló légmozgásnak köszönhetően általában sokat süt a nap, csupán a Germán-Lengyel-alföldön több a felhő, de számottevő csapadékot onnan sem jelentenek. Igen nagy hőmérsékleti kontraszt alakult ki a kontinensen: a délutáni órákra hozzávetőleg a Glasgow-Berlin-Krakkó-Kijev vonaltól délre jellemzően 16 és 25 fok közé melegszik fel a levegő. Ettől északra jóval hidegebb van, általában mindössze 0, +8 fokot mérnek. A Kárpát-medence fölé a magasnyomás peremén többnyire áramlik a száraz és egyre enyhébb levegő csütörtök estig.