Tocsognak a vízben az angolok

Bristol környéke, Somerset, Dél-Anglia, áradás, műholdkép
A kiáradt víz barna színű az iszap miatt. Bridgewater városa szárazon maradt, de több falut, például Moorlandet, Westonzoylandet, Burrowbridget és Othery-t elöntötte vagy szinte elöntötte a víz. A műholdkép február 16-án készült
Vágólapra másolva!
Hiába a több száz éves csatornarendszer, ami egyszer mocsár volt, mindig is az marad. A rendkívül esős angliai tél Somersetben okozta a legnagyobb gondokat, ahol 16 ezer hektár föld és százötven lakóház áll a sáros vízben. Műholdépek az árvízről.
Vágólapra másolva!

A Somerseti-síkság Anglia déli részén csak néhány méterrel van a tengerszint felett, sőt, néhol az alatt fekszik. A Bristoli-öböl partján fekvő, 650 négyzetkilométernyi vidék természetes mocsárvidék, de területének egyre nagyobb részét csapolták le és művelték meg az utóbbi pár évszázadban. A mocsaras jelleg azonban sosem tűnt el teljesen. Ezen a vidéken fekszik Glastonbury, a híres zenei fesztivál helyszíne, amely a cuppogós sár miatt is legendás.

2012 decemberében és 2014 januárjában összesen 372 milliméter eső esett Dél-Angliára. Ez volt a legcsapadékosabb december-január 1910 óta. A Brit-szigeteket februárban is egymás után érték el az Atlanti-óceánon kialakult, sok esőt hozó ciklonok, így most Somerset tocsog a vízben. A Parett és a Tone folyó kiöntött, február közepére körülbelül 16 ezer hektárt és százötven lakóépületet öntött el a víz:

A kiáradt terület barna színű az iszap miatt. Bridgewater városa szárazon maradt, de több falut, például Moorlandet, Westonzoylandet, Burrowbridget és Othery-t elöntötte vagy majdnam elöntötte a víz. A műholdkép február 16-án készült, itt töltheti le teljes méretben Forrás: NASA
Ugyanaz a környék egy 2013. november 4-i műholdképen (itt töltheti le teljes méretben) Forrás: NASA


Nagy-Britanniában gyakran nagyon nedves a tél, de most sorra dőlnek meg az időjárási rekordok. Dél-Anglia több vidékén a mostani január bizonyult a legcsapadékosabb téli hónapnak a módszeres meteorológiai megfigyelések kezdete, a 19. század második fele óta.

A lenti képen a NASA Terra műholdjának felvétele látható egy atlanti ciklonról Nagy-Britannia fölött. A ciklonokban az óramutató járásával ellenkező irányban örvénylik a hideg levegő az északi féletekén (a Coriolis-erő hatása miatt). A felemelkedő légtömegek miatt esik az eső. A legtöbb csapadék a ciklon alacsony légnyomású középpontja közelében hullik, míg az elnyúló csóva nyugati oldalán már száraz levegő áramlik. Ilyen volt a múlt szerdán Nagy-Britannián végigsöprő viharciklon is:

A február 12-i ciklon ismét sok esővel és több mint 160 kilométer/órás széllökésekkel érkezett. A kidőlő fák és a szélben repülő tárgyak sorra szaggatták le a távvezetékeket, több mint 700 ezren maradtak áram nélkül Forrás: NASA

A sok eső és az áradások miatt újra feléledt a vita arról, hogy érdemes-e kotorni a Somerseti-síkság folyóit. A hordalék és az iszap rendszeres kiemelésével valóban mélyül a meder, tehát kevésbé valószínű, hogy a víz kicsap a partokra – érvelnek azok, akik támogatják a módszert. A kotrás ellenzői viszont azt állítják, hogy a kotrás nem igazán akadálya az árvizeknek, ártalmas a helyi ökoszisztémára nézve, és ezen túl sokba is kerül.