Így gyűjtötték a havat a téli olimpiára

hóraktározás az olimpiára, szocsi, sochi, téli olimpia
Special storage units for canned snow covered with special heat-insulating material for snowdrifts on the slopes of the Rosa Khotor ski center
Vágólapra másolva!
Szocsiban annyira enyhe az idő, hogy a szervezők a héten már kénytelenek hozzányúlni a tavaly vésztartalékként elraktározott, közel 500 ezer köbméter hóhoz. 
Vágólapra másolva!

2010-ben Vancouverben váratlanul érte a szervezőket a szokatlanul enyhe időjárás, és az emiatt az alacsonyabb pályákon fellépő hóhiány, ezért vészmegoldásként teherautókkal, helikopterrel szállítottak a havat a magasabban fekvő, hófödte területekről.

Szocsiban előre sejthető volt, hogy felléphet komoly hóhiány, ezért már egy évvel korábban megkezdődött a hógyűjtés és raktározás. A hóellátás biztosításával a finn Mikko Marikainent bízták meg, akinek cége, a Snow Secure tizenkét éve dolgozott ki egy speciális takarót a hó megőrzésére.

A mostani olimpiára készülve ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy tavaly márciusban, a tél végével, 14 hatalmas hókupacot alakítottak ki a Nyugati-Kaukázus északi lejtőin. A hódombokat egy hőszigetelő habból készült takaróval borították le, amelynek belső rétege szellőző, így az összezuhanó friss hó nedvességtartalma el tudott párologni, külseje pedig egy fényvisszaverő alumínium réteg. Összesen 710 ezer köbméter természetes és mesterséges havat borítottak le a speciális takaróval, ebből mostanra körülbelül 450 ezer köbméter maradt – ez körülbelül 200 olimpiai uszodát töltene meg. Az elraktározott havat a kanadaiakkal ellentétben, nem helikoptereken, hanem a lánctalpas hójárókkal fogják a helyszínekre szállítani.

Speciális takaróval fedett hókupacok, amelyeket még tavaly raktároztak el a téli olimpiára Forrás: AFP/RIA Novosti/Grigoriy Sokolov

Az elraktározott hó mellett persze hóágyuk sora is van jelen Szocsiban,- szám szerint több mint 400 ,- ezek működését azonban befolyásolja a hőmérséklet. Bár a legmodernebbek már plusz húsz fokban is képesek hót gyártani, hatékonyságuk azonban ilyen hőmérsékleten jelentősen alacsonyabb - a téli olimpia egyes helyszínein pedig az elmúlt napokban a hőmérséklet megközelítette ezt a szintet. Körülbelül 1500 méterig nincs gond a pályákkal, ám számos pálya ennél alacsonyabb magasságon végződik, ott a havat folyamatosan biztosítani kell mesterségesen.

Szocsiban egyébként egy kész meteorológiai intézet állt fel – közel 40 meteorológus figyeli folyamatosan az olimpia egyes helyszíneinek időjárását. Azért volt ennyi szakemberre szükség, mert a Kaukázusnak ebben a részében szinte minden völgynek külön klímája van.