Így önti el a víz Londont

Temze, áradás, Shepperton
Vágólapra másolva!
Sok eső esett Nagy-Britanniában, árad a Temze, ráadásul a vihardagály is visszaduzzasztja a folyót. Egy elmésen megtervezett gátrendszer azonban védi a brit fővárost.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniát újabb vihar éri el az Atlanti-óceán felől szerdán. A hétvégéig még további 40-41 milliméter esőre kell számítani a királyság déli és nyugati vidéken, míg Délnyugat-Angliában és Wales magasabban fekvő részein további 88-90 milliméternyire a brit meteorológiai szolgálat, a Met Office figyelmeztető előrejelzése szerint. Összehasonlításként Magyarországon az utóbbi tíz napban Körmend környékén volt a legtöbb csapadék, összesen 28 mm.

Árad a Temze Sheppertonnál. Kattintson a képre, nézzen még több képet a katasztrófáról! Forrás: AFP/Justin Tallis

Az egymást érő téli viharok miatt az idei volt a legcsapadékosabb január 1766 óta Nagy-Britanniában. Van olyan település, ahol a sokévi átlag kétszerese hullott le. Az előzetes számítások alapján úgy tűnik, hogy a mostani tél lesz a legnedvesebb az utóbbi kétszázötven évet nézve – közölte a brit kormány környezetvédelmi ügynöksége (EA). A Temze kilépett a medréből, London nyugati részén több száz házat öntött el a víz hétfőn. Londontól keletre harminc helyszínre adta ki a legmagasabb fokozatú árvízriasztást az EA a folyó mentén.

A szerdai vihar miatt Dél-Angliában 95-110 kilométer/órás széllökésekre kell számítani. Londontól északra 80-95 kilométer/órás lökésekre érdemes felkészülni, közölte a Met Office. Az erős szél miatt jóval magasabban tetőzik a dagály, mint egyébként, így hétfő reggel ismét lezárták a Temze árvízvédelmi gátrendszerét.

A gátrendszer északi része Silvertownban, déli része Greenwichben fekszik. Ez a világ egyik legnagyobb mozgó árvízvédelmi berendezése, az a feladata, hogy London központját, egy körülbelül 325 négyzetkilométeres területet megvédjen a vihardagálytól. 1974-ben kezdték építeni, és 1984-ben avatta fel II. Erzsébet királynő. A gát 520 méteres szélességben íveli át a folyót. Hét pillére közé ívelt falakat építettek be, amelyek normál esetben belesimulnak a folyóaljzatba. Amikor felhúzzák a gátat, a falak a domború oldallal a tenger, a sima oldallal pedig a város fele néznek; a műveletről itt láthat egy animációt.

Így néz ki a Londont védő gátrendszer Forrás: AFP/Miguel Medina

A gát egyszerre véd a magas dagálytól és az áradástól. A Temzén egészen Teddington magasságáig érvényesül a dagály hatása – ez London egyik elővárosa, a belvároshoz képest 28 kilométerrel feljebb fekszik a folyón. Amikor egyszerre van áradás a folyó felső folyásánál és vihardagály a torkolatban, mint most, akkor félő, hogy az árvíz nem tud levonulni, és a víztömeg elönti a fővárost.

Ez ellen úgy védekeznek, hogy még apály idején, a vihardagály érkezése előtt felhúzzák a gátat, megakadályozva, hogy a dagály visszaduzzassza a folyót. Az áradás vize tehát ki tudja tölteni a medret a gát mögött. Miután a vihardagály levonult, leengedik a gátat, a víz pedig a tölcsértorkolaton keresztül a tengerbe ömlik.

Ezzel együtt az áradások okozta kár idén már 630 millió fontra (235 milliárd forintra) rúg a PwC könyvvizsgáló cég hétfőn közölt elemzése szerint, de elérhetik az egymilliárd fontot (374 milliárd forintot), amennyiben még több eső esik a vízzel amúgy is telített talajra.