Vágólapra másolva!
Sok felhő lesz az égen, többfelé elered az eső. Helyenként 5 fokkal enyhébb időre lehet számítani a február elején szokásosnál.
Vágólapra másolva!

Napközben általában a +4 Celsius-fok körüli szintre szokott felmelegedni az idő február első hetében, éjszakánként pedig -3 fok a hőmérséklet a sokévi átlag szerint. Ám a mostani hét végén ennél enyhébb időre lehet számítani, aminek egy nagykiterjedésű nyugat-európai ciklon az oka, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

10 fok, erős szél, majd eső

Pénteken hajnaltól a Dunántúlon többfelé megerősödik a déli, délkeleti szél, sőt északnyugaton helyenként viharossá fokozódik. A legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órát. Ezért Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére első szintű figyelmeztető előrejelzést adott ki az OMSZ. Napközben változóan felhős lesz az ég, miután feloszlik az éjszaka képződött köd. Északon, északkeleten és a Dél-Dunántúlon erősen felhős, párás marad az idő, ott továbbra is lehet szitálás. 4 és 10 fok közé melegszik a levegő.

Összesen ennyi csapadék lesz szombaton és vasárnap (milliméter). A narancspiros szín jelzi a több esőt Forrás: OMSZ

Szombaton és vasárnap többnyire borult időre lehet számítani, legfeljebb délután, estefelé nyugaton lesznek szakadozottabbak a felhők. Szombaton főként délelőtt valószínű többfelé eső a csütörtök kora délután készült előrejelzések szerint. A vasárnap szinte végig csapadékosnak ígérkezik. Éjszakánként 0 és +5 fok között várható a hőmérséklet, csak néhol lehet gyenge fagy, elsősorban a szélvédett és még havas területeken. A sok felhő és csapadék ellenére napközben 5 és 11 fok közé melegszik az idő.

Korábban leginkább egy kelet-európai magasnyomású légköri képződmény, egy anticiklon határozta meg, hogy Magyarországon milyen az idő. A hideg légtömeg hatása napról napra gyengült a hét folyamán, a Kárpát-medence a nyugati ciklonrendszer hatása alá került. A ciklon peremén, a Földközi-tenger felett rendszeresen úgynevezett peremhullámok képződnek, amelyek nedves levegőt szállítanak az ország fölé. Ezért lesz esős idő a hét végén.