Szavazzon a gödöllői óriásvackorra!

az év fája verseny 2014, Gödöllő, vadkörte
Vágólapra másolva!
Császárok, grófok, szentek, zeneszerzők, ezeréves fák – erről szól az európai év fája szavazás. A gödöllői egyetem hatalmas vadkörtéje további kilenc fával verseng a címért, amelyet márciusban adnak át az Európai Parlamentben. Bemutatjuk a jelképpé vált növényeket.
Vágólapra másolva!

Magyarország

A gödöllői óriásvackor

A 280 éves vadkörtefa (Pyrus pyraster) a gödöllői egyetem botanikus kertjében áll. Közel 20 méter magas, kerülete 320 cm. A helyi legenda szerint Grassalkovich Antal gróf ültette, aki sebzett vadkan elől menekült egy vadkörtefára. Hálából elrendelte, hogy gödöllői birtokán ültessenek ezer vadkörtét. Kossuth Lajos a fa árnyékában fogalmazta meg a Függetlenségi Nyilatkozatot. A 2013-as hazai év fája szavazás győztese. A mostani európai fordulón tíz ország fája vesz részt, az akciót az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerství szervezi, a cél felhívni a figyelmet a gyérülő biológiai sokféleségre. Ha támogatja a magyar fát, ezen az oldalon szavazhat február 28-ig.

A gödöllői vadkörte Forrás: Takács Gábor


Bulgária

Az ősöreg szilfa

Szliven fő jellegzetessége, a turisták a fához igazodva tájékozódnak a Burgasztól 90 kilométerre fekvő, kelet-bulgáriai városban. A mezei szil (Ulmus minor) életkorát 1100 évre becsülik, és azt a helyet jelöli, ahol a város tengerszint feletti magasságát megállapították.

A szliveni szil Forrás: Georgi Angelov


Csehország

A visnovái gondviselő tölgy

Visnová városában negyvenkét házat öntött el a víz a 2010-es áradásban, és több fát is elmosott. Ez a 150 éves kocsányos tölgy (Quercus robur) azonban állta a természeti csapást: egy házaspár erre mászott fel a kutyájával együtt, hogy végül egy közeli háztetőn találjon menedéket.

A visnovái kocsányos tölgy Forrás: Lenka Grossmannová


Franciaország

A csenevész tölgy

Makacs egy népség – mondják a bretonokról. Az öntörvényűség szép példája ez a szinte 100 éves kocsányos tölgy, amely egy régi galambdúc falából nőtt ki. Begard polgármestere annyira büszke a fára, hogy a kisváros jelképévé avatta.

A begard-i kocsányos tölgy Forrás: Louis-Marie Preau


Írország

A Birr-kastély szürke nyárfája

Ez a legnagyobb szürke nyárfa (Populus × canescens) nemcsak Írország, hanem Nagy-Britannia területén is, a helybeli nyárfa és az eurázsiai fehér nyárfa természetes kereszteződése. Népszerű találkahely, egyben Co Offaly-i arborétum legismertebb növénye. 200 évesre becsülik.

Az Co Offaly-i szürke nyárfa Forrás: Tom Roche


Lengyelország

A bedomini tölgy

Ez a 400 éves kocsányos tölgy annak az udvarháznak a közelében nő, ahol a lengyel himnusz szerzője, Józef Wybicki született. Az épületben a nemzeti himnusz múzeuma kapott helyet.

A bedomini kocsányos tölgy Forrás: Tomek Pikuła


Olaszország

A zarándokok tölgyfája

A 90 éves molyhos tölgy (Quercus pubescens) a Fonte Colombo szentélynél áll az Appenninekben, Rómától 60 kilométerre északkeletre. A helyszín azért nevezetes, mert Assisi Szent Ferenc is gyakran imádkozott itt.

Molyhos tölgy Fonte Colombónál Forrás: European tree of the year


Skócia

Niel Gow tölgye

Egy perthshire-i legenda szerint e kocsánytalan tölgy (Quercus petraea) alatt komponált a 18. századi hegedűművész, Niel Gow. Életkorát 300 évesre becsülik.

A perthshire-i kocsánytalan tölgy Forrás: Charles Dundas


Szlovákia

A körmöcbányai tölgy

A verseny negyedik kocsányos tölgye 350 éves. A város (szlovákul Kremnica) a középkorban vált nevezetessé arany- és ezüstbányáiról, a Magyar Királyság pénzverőhelye volt. A krónikák szerint II. József német-római császár, magyar és cseh király is felkereste az író-orvos dr. Zechenter kertjében álló nevezetes fát.

A körmöcbányai kocsánytalan tölgy Forrás: Jaroslav Slastan


Wales

Tölgyfa a holtak kapujában

A listán szereplő legidősebb kocsányos tölgyet 1000 évesre becsülik. 1165-ben a megszálló angol csapatokat meglepték a lesben álló walesiek. A véres csata után a halottakat az Ásító sírnak nevezett helyen temették el (walesi nyelven Adwy’r Meirwon).

A walesi kocsányos tölgy Forrás: Rob McBride