Megbénította a hó Szlovéniát

Vágólapra másolva!
Fák és villanyoszlopok dőltek ki, 50 ezer háztartásban nincs áram, és több millió eurós kár keletkezett.
Vágólapra másolva!

A háromnapos hóvihar a szlovén médiajelentések szerint akkora pusztítást okozott, amelyre a legöregebb szlovénok sem emlékeznek. Az előrejelzések erre a hétre ismét rossz időt jósolnak. A váltakozó hőmérséklet miatt a hó félig elolvadt, majd újra megfagyott, vastag jégpáncélba zárva a parkoló gépkocsikat. A nyugat-szlovéniai Postojna városában az emberek fejszével próbálták kiszabadítani autóikat a 15 centiméteres jégréteg alól.

Leállt a vasúti közlekedés, nem működött sok benzinkút, számos helyen még a bankautomaták is befagytak. A gazdaság bénultsága és az infrastruktúrában okozott károk több millió eurós veszteséget okoznak az országnak. Leállt Koper, az ország legforgalmasabb kikötője is.

A rendkívüli időjárástól, amely Horvátországot is nagymértékben sújtja, a térségben Szlovénia szenved a leginkább. Előrejelzések szerint újabb nagy havazás várható. "Egy rövid, 24 órás szünet után ismét rossz idő köszönt be" - közölte keddi sajtóértekezletén a szlovén környezetvédelmi ügynökség szóvivője, Brane Gregorcic.

Szlovénia erdeinek durván a fele, 500 ezer hektár károsodott a hatóságok becslése szerint. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy árvíz is kialakulhat, ha megindul az olvadás. Alenka Bratusek miniszterelnök kijelentette: "Mindent megteszünk a helyzet stabilizálására amilyen gyorsan csak lehet, de ez még eltart egy ideig".