Dönteni kell Kaliforniában: lazacok vagy emberek?

kalifornia, aszály, szárazság
CUPERTINO, CA - JANUARY 30: A boat dock rests on the ground on a dry section of the Stevens Creek Reservoir on January 30, 2014 in Cupertino, California. Now in its third straight year of drought conditions, California is experiencing its driest year on record, dating back 119 years, and reservoirs throughout the state have low water levels. Santa Clara County reservoirs are at three percent of capacity or lower. California Gov. Jerry Brown officially declared a drought emergency to speed up assistance to local governments, streamline water transfers and potentially ease environmental protection requirements for dam releases. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Nehéz jövő vár a kaliforniai lakosokra, ha a három éve tartó szárazságot nem váltja fel a korábban megszokott, csapadékos tél. A szántóföldek egyre inkább kiszáradnak, a marhák éheznek, a vízimadarak továbbálltak, és könnyen lehet, hogy hamarosan a lakosság vízfogyasztását is korlátozni fogják. Kaliforniában ugyanis rendszerint ezekben a hónapokban hull le az évi csapadékmennyiség jelentős része, és márciustól még kevesebb esőre számíthatnak, mint most.
Vágólapra másolva!

A fák évgyűrűinek vizsgálata alapján az elmúlt 500 év legszárazabb éve 1580-ban köszöntött be, amikor a Sierra Nevada hatalmas mamutfenyői egyáltalán nem növekedtek. Ha viszont a jelenlegi trend folytatódik, akkor az idei év még annál is szárazabb lesz – írta B. Lynn Ingram, a berkeleyi Kaliforniai Egyetem geológia professzora a hétfői Los Angeles Timesban megjelent cikkében. A geológiai adatok szerint az Egyesült Államok nyugati részén az utóbbi évszázadokban 20-70 évenként beköszöntött egy szárazabb időszak, ami a Csendes-óceán hőmérsékletének változásával mutatott párhuzamot. Az elmúlt száz év adatai alapján ezek a szárazságok általában hat évig tartottak, de a kutatók szerint korábban ezek akár egy évtizedig is elhúzódhattak, ami a tavak kiszáradásával, az erdőtüzek elszaporodásával és a lakosság elvándorlásával párosult.

Noha a 20. századot a régióban a legcsapadékosabb évszázadok között tartják számon, a lakosság és a mezőgazdaság növekvő vízigénye miatt a szárazságok sokkal súlyosabb problémát jelentenek, mint régen. Ráadásul az előrejelzések szerint ez a csapadékos trend nem folytatódik, hanem gyakoribb és hosszabb szárazságokra lehet számítani, írja Ingram.

Stevens Creek víztározó, Kalifornia (Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!) Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

Komolyabb szigorítások kellenének

Jerry Brown kormányzó január 17-én hirdetett szükségállapotot a szárazság miatt, és takarékoskodásra szólította fel a lakosságot. A rendkívüli aszály Kalifornia államon belül 11 megyét érint súlyosan, melyek többsége mezőgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű terület. A szárazság miatt a gazdálkodók nem tudnak locsolni, a szarvasmarháknak pedig nincs mit legelni, ezért sokan az állatállomány felszámolására kényszerülnek. A Sacramento-völgyben január közepén rendszerint bokáig érő vízben álló rizsföldek kiszáradtak, és az ilyenkor itt megforduló több millió vízimadárnak nyoma sincs.

Horgászok a félig kiszáradt Lexington víztározónál január 28-án Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

Ha ennyire súlyos a helyzet, akkor miért csak javasolják a vízfogyasztás korlátozását, miért nem teszik kötelezővé? – teszi fel a kérdést a Los Angeles Times vasárnapi véleménycikke. Ebben az olvasható, hogy a Dél-Kalifornia vízellátásáért felelős Metropolitan Water District (MWD) az elmúlt években számos víztározót épített, így a régió a következő két évre elegendő vízzel rendelkezik, mielőtt komoly szigorításokra volna szükség. Ennek ellenére számos oka lenne annak, hogy korlátozzák a locsolást, az otthoni autómosást vagy például az éttermekben automatikusan járó csapvizet. Senki sem tudja ugyanis biztosan, hogy meddig fog tartani a szárazság, és ezért a lap szerint felelőtlenség nem szigorítani a vízhasználaton.

Esős időszak helyett történelmi szárazság

Ugyan vasárnap hullott némi eső San Franciscóban, de az előrejelzések szerint nincs sok esély arra, hogy a helyzet rövid időn belül változik. Johnnie Powell, az amerikai meteorológiai szolgálat sacramentói munkatársa szerint egyhuzamban tíz eső sem segítene. Powell a USA Todayben történelmi jelentőségűnek nevezte a szárazságot, azt mondta, hogy 1849 óta ez eddig a leghosszabb száraz periódus.

Esőért imádkoztak

Nevada és Utah államokban összevont istentiszteleteken imádkoztak hétvégén a keresztény, hindu, muszlim és zsidó vallási vezetők híveikkel, hogy a tőlük nyugatra fekvő Kaliforniában végre enyhüljön a szárazság. Bár Nevadában és Utahban sem túl rózsás a helyzet, ott a farmerek még bizakodóak.

Kaliforniában az esős időszak decembertől márciusig tart, és rendszerint körülbelül 350 milliméter csapadék hull le ennyi idő alatt. Idén azonban egyelőre csak 60 milliméternél tartanak. San Franciscóban az idén január 30-ig mindössze 0,25 milliméter eső esett, míg Los Angelesben nem volt mérhető csapadék. A kaliforniai tél ráadásul most annyira enyhe, hogy a gyümölcsfák két héttel korábban virágzanak a szokásosnál. Sacramentóban januárban rendszerint 12 fok körül alakul a maximum hőmérséklet, ám az idén január 24-én 26 Celsius-fokot mértek.

Nincs elég víz mindenkinek

Még pénteken jelentették be, hogy a nagy aszály miatt 2014 tavaszától az állami vízgyűjtő-rendszer nem látja el vízzel a helyi vízműveket, ami 25 millió lakost és 400 ezer hektárnyi mezőgazgasági területet érint. A bejelentés nem jelenti azt, hogy ennyien maradnak víz nélkül, mert a 29 helyi vízszolgáltatónak vannak más vízforrásai is, ugyanakkor ezeket is mind súlyosan érintette a szárazság. "A modern idők egyik legkomolyabb szárazságával nézünk szembe" – indokolta a döntést Felicia Marcus, a State Water Project elnöke. Marcus szerint ezért amit lehet, meg kell őrizniük az év hátralévő részére, vagy akár az elkövetkező évekre.

Kiszáradt fák a Tejon Pass hegyi átjárónál Forrás: AFP/Robyn Beck

A vízügyekért felelős állami hivatal (Department of Water Resources) igazgatója, Mark Cowin szerint egyszerűen nincs elég víz ahhoz, hogy egyaránt kielégítsék a gazdálkodók, a városok és a természetvédelmi programok (például a fogyatkozó lazacpopulációk) igényeit. A hivatal szerint májusig minden második nap heves esőzésre és havazásra volna szükség ahhoz, hogy az állam vízgazdálkodása helyreálljon.