Szombaton lecsap az ónos eső délnyugaton

Vágólapra másolva!
A fél országban esni vagy havazni fog, a Dunántúlon viharos szél is lesz.
Vágólapra másolva!

Öt dunántúli megyére az ónos eső miatt narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szombatra. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a másodfokú figyelmeztetés Baranya, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére szól. Ezeken a területeken tartós (több órás) ónos eső várható, mely során a csapadékmennyiség az 1 millimétert is meghaladhatja.

Ugyancsak az ónos eső miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna és Pest megyére valamint a főváros területére. Emellett a viharos erősségű széllökések miatt szintén elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére. Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Tolna megyére a hófúvás miatt adták ki az elsőfokú figyelmeztetést.

Az éjszakai órákban a délnyugat felől vastagodó felhőzetből már várható kisebb mennyiségű ónos eső, fagyott eső. A Dunántúlon, kiemelten a Dunántúl délnyugati felén szombat délutántól tartósabban és nagyobb mennyiségben ónos csapadékra lehet számítani. Vasárnap reggelig (továbbra is a Dunántúlon és azon belül is annak délnyugati felén) kiterjedtebb és jelentősebb mértékű jegesedést okozhat az ónos csapadék. A csapadék a Duna-Tisza-közére is átterjed, de ott kisebb mennyiség várható. Az ónos eső, fagyott eső mellett kisebb területen eső, majd az időszak végén főként az északabbi tájakon havazás is előfordul - fejtették ki.

A délkeleti szelet kísérő legerősebb széllökések főként a Dél-Alföldön (Bács-Kiskun, Csongrád megye) és a Dunántúli-középhegység térségében várhatóan helyenként a 65-70 kilométeres óránkénti erősséget is meghaladják. A Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúl keleti részén pedig kiemelten Bács-Kiskun megye déli felén az erős délkeleti szél hófúvást eredményez. Az előrejelzés szerint a keleti, északkeleti megyék kivételével jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 9 és mínusz 2 Celsius-fok között alakul, északkeleten néhol ennél kissé hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet nagyrészt mínusz 2 és plusz 4 fok között várható.