Vágólapra másolva!
Egyaránt lehet ónos és havas eső, hó és eső szombaton és vasárnap. Némi bizonytalanságot még most is mutatnak a hétvégi előrejelzések, ennek az az oka, hogy egyszerre befolyásolja Magyarország időjárását egy kelet-európai anticiklon és egy mediterrán ciklon.
Vágólapra másolva!

Szombaton több helyen lehet ónos eső és eső a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén. Tartós, több órán át elhúzódó ónos eső miatt Baranya, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adott ki másodfokú (narancs) figyelmeztető előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat. Estétől néhol hó is lehet a Dunántúl északi részén és az Alpokalján.

Vasárnap előbb ónos eső, majd havas eső és hó valószínű. Számottevő mennyiségű csapadék nem várható az ország keleti részén az anticiklon miatt, de ahol mégis, ott ónos eső, esőre lehet számítani. A legtöbb csapadék, 5 milliméter közeli mennyiség a nyugati határnál várható vasárnap, így ott lepelnyi, de legtöbb 4 centiméter friss hó is hullhat.

A hőmérséklet a január végén szokásos átlag közelében marad, ugyan a magasban melegszik a levegő, de ez jóval visszafogottabb a talaj közelében. A hétvégén éjszaka -2 és -8 Celsius-fok közé csökken a hőmérséklet, napközben általában -1 és 3 közé melegszik az idő.

Az első oszlopban a hóra, a másodikban az esőre, a harmadikban a havas esőre, a negyedikben az ónos esőre talál előrejelzést vasárnap 13 órára vonatkozóan. Láthatóan nagy a változatosság az országrészek között. A térképek az ECMWF időjárási modell kétféle futtatásából származnak, erről az előrejelzési módszerről itt olvashat részleteket. Forrás: OMSZ