A fél ország csúszkál az ónos eső miatt

Vágólapra másolva!
Riasztás van érvényben a több megyében és a fővárosban is, ajánlott óvatosan közlekedni. Pénteken már felszakadoznak a felhők, néhány órára kisüthet a nap.
Vágólapra másolva!

Tartós, több órás ónos eső miatt adott ki másodfokú (narancs) riasztást a körmendi, lenti, letenyei, szentgotthárdi és zalaegerszegi járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) péntek reggel. Több megyében elsőfokú figyelmeztető előrejelzések vannak érvényben nemcsak az ónos eső, hanem a viharos szél, illetve a hófúvás miatt is.

Ónos esőre lehet számítani tizenkét megyében, Baranyában, Bács-Kiskunban, Fejérben, Győr-Moson-Sopronban, Komárom-Esztergomban, Nógrádban, Somogyban, Tolnában, Vasban, Veszprémben, Zalában és Pest megyében, valamint a főváros területén az OMSZ éjfélig szóló veszélyjelzése szerint. Emiatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A viharos szél miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, míg Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Tolna megyében a hófúvás miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Veszprém megyében buszok, kamionok akadtak el a csúszós, jeges úton. A 710-es balatoni elkerülő úton Balatonfőkajár közelében egy busz és egy sószóró borult árokba, Szápáron, Balatonfüreden és Csajágon busz akadt el, de senki nem sérült meg.Balatonalmádiban pedig kerítésnek csúszott egy busz három utassal, ott sem sérült meg senki. Csajágon pedig több kamion akadt el a csúszós úton.

Ez várható

Napközben inkább csak a Nyugat-Dunántúlon alakulhat ki gyenge ónos csapadék. A Dunántúl északi, északkeleti részén viharossá fokozódhat a szél. Emellett a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúl keleti részén is lehetnek időnként erős vagy viharos széllökések, ezért ezeken a tájakon hóátfúvásra is fel kell készülni, kiemelten Csongrád és Bács-Kiskun megyében.

Már fel-felszakadoznak a felhők, és néhány órára a nap is kisüthet, a nyugati megyék kivételével. A legmagasabb hőmérséklet 0 fok körül alakul, a keleti határ mentén azonban 3, 4 Celsius-fok is előfordulhat. Késő este 0, -6 fok várható.

A közutakon lelassult a forgalom, de fennakadás egyelőre nincs, a belterületi utakon és főleg a hegyvidéki szakaszokon azonban nagy a csúszásveszély. A síkosságmentesítést már csütörtökön megkezdték, 265 járművel szórták az utakat, de hatékonyabban csak az ónos eső elállta után tudnak dolgozni. A Magyar Közút arra kéri a gépkocsivezetőket, hogy elindulás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Hóhelyzet a szomszédban

A szerbiai határrendőrség tájékoztatása szerint nem léphetnek be az ország területére a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek. A Szerbiában kialakult hóhelyzet miatt hozott korlátozás péntek reggel 6 órától visszavonásig érvényes. A röszkei autópálya-határátkelőhelyen a rendőrök tájékoztatják a kamionsofőröket a korlátozásról. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság felkészült az esetlegesen feltorlódó kamionsor kezelésére.

Szlovéniában péntek hajnalban feloldották a kamionok határátlépési tilalmát, ezért a teherjárművek elhagyhatták a Zala megyei várakozóhelyeket, ahol 620 kamion torlódott fel éjszakára. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint az M7-es autópálya és az M70-es autóút leállósávjain és a kijelölt pihenőhelyeken várakozó járművek elhagyták a megyét, így a forgalom ismét zavartalan.

Kövessen minket a Facebookon is!