Nagyon meleg lesz a hét végén

Vágólapra másolva!
Néhol még eshet havas eső, a hegyekben pedig hó is lehet, de vasárnap 17 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet. Hol kisüt a nap, hol ismét befelhősödik az ég, nem lesz unalmas az időjárás.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a változékony, enyhe időjárás a hét végén. Ennek az az oka, hogy továbbra is rendszeresen alakulnak ki nagy kiterjedésű ciklonok a Brit-szigetek térségében, és miattuk áradást okozóan sok eső esik Nagy-Britanniában. A ciklonok kelet felé mozognak, enyhe levegőt sodornak Közép-Európa fölé, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Február közepén átlagosan -3 fokig szokott lehűlni a levegő, és +4 fok körül alakul a maximumhőmérséklet. Ezen a hét végén ennél több mint 5 fokkal melegebb időre van kilátás, különösen vasárnap lesz enyhe az idő.

Pénteken eleinte borult lesz az ég, és többfelé várható eső. Északkeleten havas eső, hó is lehet, főként a hegyekben. Majd északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, csak keleten marad tartósabban felhős az ég. Délután már csak délen és keleten lehet csapadék. Többfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik a szél, leszámítva az ország északkeleti részét. A legalacsonyabb hőmérséklet -1 és +4 fok között várható. A legmagasabb hőmérséklet +4 és +10 fok között alakul.

Így alakul a hőmérséklet Európában vasárnap, közép-európai idő szerint 13 órakor. Jól látható, hogy meleg légtömeg nyúlik be Közép-Európa fölé Forrás: Origo

Szombaton jellemzően napos időre van kilátás, csapadék nem várható. Hajnalra nagyobb területen képződhet köd, és napközben északkeleten csak lassan ritkul. A szél megélénkülhet, a Kisalföldön olykor meg is erősödhet. Az éjszakai -5 és +1 fok után nappal általában 7 és 13 fok között alakul a hőmérséklet, de északkeleten hűvösebb is lehet.

Vasárnap is megélénkülhet a szél. Emellett többnyire változóan felhős lesz az ég, de délután már sok felhőre van kilátás a Dunántúlon. Estefelé esőre is számítani lehet az ország északnyugati felében. A leghidegebb órákban 0 és +5 fok között alakul a hőmérséklet. Nappal általában 12-17 fokig melegszik a levegő, de északnyugaton ennél kissé hűvösebb is lehet az OMSZ előrejelzése szerint.