Jég és ónos eső bénítja Magyarországot

News, Ónos eső
Vágólapra másolva!
Egész fákat dönt ki a Pilisben a rájuk fagyó jégpáncél, de az ónos eső járhatatlanná tett több budai és főváros környéki utat is - tűzoltók dolgoznak a XII. és a II. kerületben. A Normafán az egyik szállodából 38 ott rekedt külföldi gyermeket kellett kihozni. Ónos eső szakad országszerte több megyében is, a közútkezelő folyamatosan sózza az utakat, a katasztrófavédelem operatív törzset alakított a kritikus helyzet miatt.
Vágólapra másolva!

A fákra fagyott eső miatt jelentős forgalmi akadály alakult ki Budapesten, a II., III. és a XII. kerületben, a budai hegyvidéki körzetekben - közölte a katasztrófavédelem. Számos helyen a jég súlya alatt egymás után dőltek az útra a fák, illetve törnek le a hatalmas ágak.

A budai oldalon többször is riaszották a tűzoltókat kidőlt fák miatt Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/ Schultz László tű.főtörzsőrmester/ FKI

Az ónos esőben veszélyessé vált útszakaszok miatt a XII. kerület magasabban fekvő része megközelíthetetlen, a Konkoly-Thege Miklós úton a Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) dolgozói munkahelyükön ragadtak - közölte a kerület polgármestere. Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) azt kéri, a XII. kerületben mindenki maradjon otthon, senki ne induljon útnak.

Az ónos eső miatt a kerület felső része, az Eötvös út kezdetétől a Mátyás király út vonalától felfelé lévő területet a katasztrófavédelem lezárta. Szinte percenként szakadnak le nagyméretű faágak az útra.

Bajban a vezetékhálózat

A jegesedés az elektromos és a telefonvezetékeket sem kíméli. Az utakon keresztbe fekvő fák miatt akadozik a forgalom, a parkoló járművek is veszélyben lehetnek.

A Budakeszi, a Szépvölgyi, a Csillagvölgyi, a Normafa, a Karthauzi, az Eötvös és az Őzike utakon, valamint a Selyemakác utcában egy-egy útszakaszt ideiglenesen le kellett zárni. A közműszolgáltatók a helyszínen dolgoznak a vezetékek helyreállításán.

Három település áram nélkül

Az ónos eső leszakított egy húsz kilovoltos felsővezetéket is, emiatt áram nélkül maradt Pilisszentkereszt, Dobogókő és Pilisszentlélek. A probléma megoldásában a katasztrófavédelem, a közút, a rendőrség, az áramszolgáltató és az erdészek mellett részt vesz a katasztrófavédelemmel szorosan együttműködő Pilis mentőcsoport is.

Mindhárom településen melegedőhelyeket alakítottak ki, ahol megfelelő mennyiségű védőital, pokróc és alapvető élelmiszerek vannak.

Operatív törzs áll munkába

Operatív törzset állított fel a Pest megyei katasztrófavédelem a társszervekkel közösen a szentendrei tűzoltólaktanyában, hogy mielőbb megoldják a lefagyások miatt kialakult kritikus helyzetet Dobogókő térségében.

Balesetveszélyes az erdők látogatása a Pilisben, a Budai- és a Visegrádi-hegységben a gyorsan megfagyó ónos eső miatt Forrás: Gennaro iskola

Nemcsak a ráfagyott csapadék miatt súlyossá vált és letört faágak, illetve a kidőlt fák okoznak gondot, hanem az is, hogy a térségben 300 fogyasztót érintő áramkimaradás van. Utóbbi oka a jégtől nehézzé váló vezetékek leszakadása.

A szolgáltató a síkos, veszélyes és emiatt lezárt utakon egyelőre nem tudja megközelíteni az érintett helyszíneket, így a hiba elhárítása egyelőre várat magára.

A probléma megoldására első lépésként Dobogókő térségébe vezényelték a pilisi mentőcsoport három tagját egy terepjáróval, hogy segítsenek a tűzoltóknak a leszakadt jeges gallyak és kidőlt fák közelébe jutni.

A kékestetői szanatórium parkolójában álló kocsikra fák zuhantak az ónos eső következtében.

Ónos eső a kékestetői szanatóriumnál Forrás:Túri Imre

A fotót Túri Imre küldte nekünk, ezért egy 10 000 Ft-os ClickShop kedvezménykuponnal ajándékozzuk meg.

Gyerekeket mentettek a Normafán

A Normafán az egyik szállodából 38 ott rekedt külföldi gyermeket kellett kihozni, ebben a fővárosi tűzoltóegységek nyújtottak segítséget a katasztrófavédelemnek.

Az újabb jelzések alapján a kritikus útszakaszokra a fővárosi hivatásos tűzoltók nagy erőkkel vonulnak ki, számos kidőlt fát már eltávolítottak, de folyamatosan vastagodik a jégréteg a fákon, így továbbra is törnek a jeges ágak, emiatt nagy a balesetveszély.

Folyamatosan vastagodik a jégréteg a fákon, így továbbra is törnek a jeges ágak, gallyak Forrás: Gennaro iskola

Az úton fekvő fák miatt több szakaszon nem lehet közlekedni. A katasztrófavédelem arra kéri az autósokat, lehetőség szerint kerüljék el az érintett környékeket.

Balesetveszélyes erdők

Balesetveszélyes az erdők látogatása a Pilisben, a Budai- és a Visegrádi-hegységben a gyorsan megfagyó ónos eső miatt.

Különösen Dobogókő térségében kell az útra hullott ágakra számítani Forrás: Gennaro iskola

A fák ágait és törzsét közel két centiméteres jégréteg borítja, ami több tonna terhet jelent egy-egy fa esetében - a jégpáncél miatt ágak, sőt egész fák szakadhatnak ki helyükből, olvadás után pedig a többkilós potyogó jégdarabok okozhatnak balesetet. Különösen Dobogókő térségében kell az útra hullott ágakra számítani, figyelmeztet közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt.

Vélhetően a rossz időjárás miatt kidőlt a rákosmentei karácsonyfa is - írja a Hírmentén.hu

A Fő téren szombaton nyílt meg az adventi vásár, így csak a szerencsének köszönhető, hogy a többméteres karácsonyfa nem a koncertek alatt dőlt el, úgy könnyen tragédia lehetett volna belőle.

Zavarja a forgalmat is

Az ónos eső miatt kidőlt fák akadályozzák az autós közlekedést is. Budapesten már tíz helyszínen dolgoznak tűzoltók az akadályok elhárításán: lezárták a XII. kerületi János-hegyi utat, de riasztották őket a kerületben az Eötvös úthoz, a Konkoly-Thege utcához, a Farkasvölgyi úthoz és a Felhő utcához is.

Útra dőlt fatörzsek akadályozzák a forgalmat továbbá a Budakeszi úton, a Nagykovácsi leágazás környékén.

Több útszakaszon is kidőlt fák akadályozzák a közlekedést Pest megyében Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/ Schultz László tű.főtörzsőrmester/ FKI

A Fővárosi Katasztrófavédelem szóvivője az Origónak elmondta, eddig több mint 40 jelzést kaptak a XII. és a II. kerület területéről az ónos eső miatt. "Folyamatosan dolgoznak tűzoltóink az érintett kerületekben, tíz emberünk hat tűzoltókocsival járja az utcákat, és az önkormányzatok segítségével takarítjuk a lehullott ágakat" - mondta Kisdi Máté.

Négyszáz méter felett veszélyes

Az ónos eső különösen a magasabban fekvő területeken veszélyes, ahol megfagy a hidegebb idő miatt, országosan egyelőre nem okoz nagyobb problémákat. "A Magyar Közútkezelő két mellékutat lezárt Dobogókőnél a fagyott ágak miatt, az utakon viszont nincs jégpáncél, az ország sík területein inkább az eső zavarja a forgalmat" - tudtuk meg Pécsi Norbert Sándortól, a közútkezelő szóvivőjétől.

Sózzák az utakat

A társaság vasárnap éjszaka óta folyamatosan sózza az ónos eső áztatta utakat, munkagépek dolgoznak Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyék egyes területein is Az eső ugyanakkor nem áll el, és lemossa a már kiszórt adagot is, a Magyar Közútkezelő ezért minden közlekedőtől fokozott óvatosságot kér.

Az Útinform 15.30 órai összesítése alapján az ország jelentős részén továbbra is csapadékos az időjárás. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Cserehát térségében jelenleg is ónos eső nehezíti a közlekedést, az M3-as autópálya Heves megyei és az M0-s autóút északi szakaszán havas eső esik, az érintett területeken folyamatos dolgoznak a Magyar Közút munkagépei, jelenleg csaknem 50 teljesít szolgálatot.

Az ország kétharmadában esik az OMSZ csapadéktérképe szerint Forrás: OMSZ

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a Dél-Alföldön száraz, máshol az eső miatt sónedves vagy vizes az úthálózat. A látótávolság általában jó, elszórtan párás a levegő, az M7-es autópálya fonyódi szakaszán közepes, 100-300 méter a belátható út hossza.

Több útszakaszon a fákon található vastag jégréteg miatt ágleszakadások és fakidőlések miatt kellett teljes útzárat bevezetnünk.

A 15.30 órai állapot szerint Pest megyében a Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek közötti mellékúton, a dobogókői bekötőúton, az Isaszeg és Nagytarcsa közötti mellékúton, a Dunakeszi és Gödöllő közötti mellékúton Mogyoród térségében, valamint Heves megyében a Gödöllő és Valkó közötti alsóbbrendű úton, illetve a 24-es főúton Mátraháza és Parádsasvár közötti szakaszon van érvényben teljes útzár.

Elsőfokú figyelmeztetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém és Pest megyében, valamint a fővárosban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt.

Az ország harmadára elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ónos eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat Forrás: OMSZ

Emellett Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, és Pest megyére, továbbá Budapestre a várható jelentős mennyiségű eső miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat.

Nem áll el az eső

A meteorológiai szolgálat azt írta, napközben jellemzően eső várható, majd napnyugtával és a légkör lehűlésével a magasabban fekvő területeken (például a Mecsekben, a Bakonyban) lehet ismét ónos eső, az északi, északnyugati részeken pedig havas eső, gyenge havazás is előfordulhat.

Szinte egész Európában hasonlóan csapadékos az időjárás Forrás: OMSZ

Az előrejelzés szerint a szél is több helyen megerősödik. Napközben plusz 1-6 Celsius-fok között, késő este mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul a hőmérséklet.