Újabb megyékben várható hőség

Vágólapra másolva!
Szerencsére délután már már jönnek a záporok és zivatarok.
Vágólapra másolva!

A tartós hőség miatt további három megyére adott ki narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést vasárnap a meteorológiai szolgálat. Az OMSZ veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megye, valamint Budapest területén van érvényben a másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat.

A meteorológiai szolgálat szerint vasárnap a nap UV-B sugárzása is erős lesz - ez elérheti a 7,6-os értéket is - ami miatt akár 15-20 perc alatt is le lehet égni a napon. Ezért mindenképp javasolt fényvédő krém, vagy vállakat takaró ruházat és szalmakalap vagy más, árnyékot adó fejfedő használata. Nem ajánlott 11 és 15 óra között a napon maradni.

Az előrejelzés szerint a napsütés mellett északon és keleten várható erőteljesebb gomolyfelhő-képződés. A déli, kora délutáni óráktól ismét záporok, zivatarok alakulnak ki, legkisebb eséllyel a Dunántúl délnyugati, nyugati részén. Gyenge marad a légmozgás, a szél csak zivatarok környezetében erősödhet meg. A hőmérséklet napközben 29-33 Celsius-fok között, késő este 23 fok körül alakul. A Balaton és a Velencei-tó hőmérséklete vasárnap egyaránt 23 fokos.