Jön a vasárnap, jönnek a felhőszakadások

Vágólapra másolva!
Az igazi nyár máshol tombol, nálunk felhőszakadások, sőt akár jeges zivatarok jöhetnek.
Vágólapra másolva!

Négy megyére másod-, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra a felhőszakadás veszélye miatt a az Országos Meteorológiai Szolgálat, hat megyében heves zivatarokra is figyelmeztetnek. Azt írták csapadékmentes, magas hőmérsékletű, napsütéses időjárás, vagyis igazi nyár, csak az Ibériai-félszigeten és a Kelet-európai-síkság egy részén lesz. A Kárpát-medence fölé a következő napokban nagy nedvességtartalmú levegő érkezik.

Magyarországon vasárnap napközben egyre többfelé lehet majd zivatarokra számítani. Felhőszakadás bárhol előfordulhat, de a legtöbb csapadék a Dél-Dunántúlon és az Északi-középhegység délkeleti lejtőin hullhat.

Felhőszakadás miatt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Somogy megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés adtak ki. Ezeken a területeken rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső hullhat. Az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szintén a várható felhőszakadások miatt.

Az Alföldön lehetséges egy-egy hevesebb zivatar kialakulása is, amely nagyobb méretű jéggel és 70-80 kilométer/órát meghaladó széllökésekkel járhat. Emiatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 20 Celsius-fok között, a legmagasabb pedig 25-32 fok között valószínű. Délnyugaton hűvösebb lesz.