Vágólapra másolva!
A sokévi átlagnál néhány fokkal hidegebb időre kell számítani szombat-vasárnap, de már pénteken is. Több helyen esik kisebb mennyiségű csapadék – mindez egy keleti ciklon miatt.
Vágólapra másolva!

Pénteken hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap az ország nyugati és keleti vidékein. A középső országrészben sok lesz a felhő estig, és ott több helyen, másutt néhol ered el az eső, záporeső.

Egy hidegfront miatt még hűvösebb lesz, mint csütörtökön volt: 16 és 22 Celsius-fok között alakul a csúcshőmérséklet, késő estére pedig 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Egy-két fokkal még hidegebbnek tűnik az idő, mert többfelé megerősödik az északnyugati, északi szél a középső országrész kivételével. (Ezen a térképen követheti, hol lesz melegebb idő a hétvégén.)

A hétvégén ugyan nem lesz markáns időjárási front, de Magyarország fölé húzódik annak a ciklonnak a felhősávja, amely a Kárpát-medencétől keletre örvénylik. Emiatt az ország nagyobb részén felhős időre kell számítani a hétvégén az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzése szerint.

Napsütésre szombaton inkább a Dunántúlon, vasárnap főként északkeleten-keleten lehet számítani. Összességében több helyen fordulhat elő kisebb csapadék: szombaton keleten eső, másutt inkább záporok várhatóak – ezt mutatják a lenti térképek:

A zöld színek jelzik, hol esik a legtöbb eső szombaton Forrás: OMSZ
...és vasárnap Forrás: OMSZ

Hidegebb és szeles idő

Néhány fokkal hűvösebb lesz a sokévi átlaghoz képest. Szombatra virradóan 7 és 13 fok közé csökken a hőmérséklet, majd napközben 15 és 21 fok között alakul. Vasárnap hajnalban 8 és 13 fok közé hűl a levegő, majd 19 és 23 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Mindkét napon megerősödik az északi, északkeleti szél a Dunántúlon és keleten, majd éjszakára mérséklődik a légmozgás. A középső területeken ugyanakkor csak élénk vagy mérsékelt légmozgásra kell számítani:

Szélsebesség és szélirány-előrejelzés a Kárpát-medencére szombat délre Forrás: OMSZ
Vasárnap már kevésbé fúj a szél Forrás: OMSZ