Heves zivatarokkal jön a hidegfront

Vágólapra másolva!
Szombaton is lehetnek már zivatarok, főleg Borsodban. Vasárnap délutánra hidegfront éri el az országot, öt megyére adtak ki narancs figyelmeztető előrejelzést a jégesővel kísért zivatarok miatt.
Vágólapra másolva!

Szombaton változóan felhős marad az ég. Záporeső főként nyugaton, délnyugaton és északkeleten fordul elő helyenként. Zivatar a déli óráktól kora estig főként Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék északi határvidékén alakulhat ki.

Kis valószínűséggel ugyan, de heves zivatar is lehet 80 kilométer/óra feletti széllel, továbbá 2 cm körüli jég és nagy mennyiségű, több mint 15-20 mm csapadék kíséretében. Átmenetileg többfelé megerősödik az északnyugati szél, zivatarban viharos lökések is lehetnek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelző osztálya.

A hőmérséklet délután általában 22 és 25 Celsius-fok között valószínű. Késő estére 12 és 17 fok közé hűl le a levegő, majd vasárnapra virradóan 8 és 14 fok között alakul hőmérséklet.

Vasárnap általában 22-27 fokig melegszik vissza a levegő, de északnyugaton néhány fokkal hűvösebb lehet a hidegfront miatt. Eleinte fátyolfelhős, napos idő lesz, majd megvastagszik a felhőzet északnyugat felől, és a déli óráktól egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar.

Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy és Tolna megyére adott ki második szintű (narancs) figyelmeztető előrejelzést az OMSZ, mert közepes a kockázata annak, hogy heves zivatarok alakulnak ki károkat okozóan erős széllel vagy nagy méretű jég kíséretében.

Több helyen megerősödik napközben a déli, délnyugati szél, majd délutántól egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és helyenként viharossá fokozódik.