Sokat süt a nap a hétvégén

Vágólapra másolva!
Az esős napok után szárazabb levegő áramlik Magyarország fölé. Sok napsütés lesz szombaton, vasárnap és hétfőn is, kedden viszont jön a hidegfront.
Vágólapra másolva!

Pénteken még változékony, többnyire erősen felhős az idő egy magassági hideg légörvény, és a hozzá kapcsolódó nedves szállítószalag miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hosszabb-rövidebb időre kisüt ugyan a nap, de napközben elszórtan lehet kisebb eső, elsősorban a déli és keleti megyékben. Estefelé zápor alakulhat ki szórványosan a Dunántúlon, de nagyobb mennyiségű csapadék ott sem valószínű. Élénken fúj az északi-északkeleti szél északkeleten és a Nyugat-Dunántúlon. A hőmérséklet kora délután 9 és 14, késő este 3 és 8 Celsius-fok között alakul.

Szombattól nagy kiterjedésű anticiklon épül ki Közép-Európa fölött. A leszálló légmozgások miatt alig lesz felhő az égen. A magasnyomás peremén egyre szárazabb levegő áramlik Magyarország föl észak, északkelet felől, így mindenütt megszűnik a csapadék, és sokat süt majd a nap.

Ilyen meleg lesz március 8-án kora délután az ECMWF hőmérsékleti előrejelzése szerint Forrás: OMSZ

Szombaton még lesz olyan időszak az ország középső és délnyugati, nyugati részén, amikor erősebben felhős az ég, de azért több órára kisüt a nap. Vasárnap már túlnyomóan derült, napos és száraz idő várható. Szombaton az éjszakai 0-6 fok után 11-15 fokig melegszik a levegő. Vasárnapra virradóan még lehet fagy, a -1-4 fok után 9-14 fokos meleg lesz napközben.

Időnként megerősödik az északi-északkeleti szél, szombaton főként a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten, vasárnap pedig kiemelten a Tiszántúlon kell erre számítani.

Markánsabb hidegfront csak kedden érkezik észak felől az OMSZ pénteki előrejelzése szerint. Hatására sokfelé viharossá fokozódik a szél, és a hét közepére már pár fokkal kevésbé melegszik fel a levegő napközben.

Ilyen erős széllökésekre kell számítani március 9-én délelőtt Forrás: OMSZ