Vágólapra másolva!
Csak lassan vonul kelet felé a vasárnap délután érkezett hidegfront. Keleten esik a legtöbbet, de heves zivataroktól nem kell tartani.
Vágólapra másolva!

Hétfőn pár órára kisüt a nap: az Alföldön délelőtt, az ország nyugati részén inkább délután. Átmeneti szünet után nagy területen ismét elered az eső és a záporeső, főként a Dunától keletre.

Estig keleten az intenzívebb záporokat villámlás és jégdara is kísérheti, ám ennek kicsi a valószínűsége. Délnyugaton az országhatárhoz közel egy-egy helyen szintén lehet villámlás délután és este, szintén kisebb valószínűséggel. Heves zivatar nem valószínű – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző osztálya. Egyre többfelé nyugatira, északnyugatira fordul a szél, erős széllökések továbbra is lehetnek.

Többnyire 8 és 13 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet, de délelőtt a Tiszántúlon még 16 és 19 fok közé melegedhet a levegő. Késő estére 4 és 8 fok közé, míg keddre virradóan 1 és 6 fok közé hűl a levegő.

Hideghullám

Az esős, hűvösebb időt az okozza, hogy hullámzó frontrendszer érte el a Kárpát-medencét nyugat felől. A front lassan vonul kelet felé, miközben megerősödik és hullámot vet. Mögötte egyre hidegebb levegő áramlik a medence fölé, és különösen a Dunától keletre alakul ki vastag felhőréteg.

A hidegfrontra érzékenyeknek megfájdulhat a feje, sőt migrén, szédülés és vérnyomás-ingadozás is felléphet. Erősödhetnek a reumatikus, valamint ízületi fájdalmak. A közlekedőknek érdemes figyelembe venniük, hogy ilyenkor hosszabbá válhat a reakcióidő.