Itt az újabb szélvihar szerdára

Vágólapra másolva!
Hidegfront érkezik szerdán, viharos északnyugati széllel. A 70 km/h-nál erősebb széllökések miatt az ország túlnyomó részére első szintű figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Vágólapra másolva!

A nyugati, délnyugati szél már kedden napközben megélénkül. Hajnalban északnyugatira fordul a szél, a hidegfront eléri a Kisalföldet. Szerda reggel-délelőtt már az ország nagyobb részén erős, időnként viharos szél várható.

A legerősebb lökések sok helyen elérik a 65-85 kilométer/órát. 85 kilométer/óránál erősebb széllökés is előfordulhat a magasabban fekvő vidékeken, például a Dunántúli-középhegységben. Az ország délnyugati és északkeleti részén mérsékeltebb lesz ehhez képes a légáramlás. Este a legtöbb helyen fokozatosan 60 kilométer/óra alá enyhülnek a széllökések. A figyelmeztető előrejelzés szinte az egész országban érvényes, csak Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas és Zala megyére nem adta ki az OMSZ.

Már kedd este erősen befelhősödik az ég, Észak-Magyarországon már eleredhet az eső, zápor. Éjszaka főleg északon, szerdán pedig elszórtan alakulhat ki eső, zápor; délelőtt lehet több, délután pedig kevesebb felhőre számítani. Kis valószínűséggel ugyan, de az északkeleti határ közelében zivatar is kialakulhat a záporok mellett. Egy-egy zápor-zivatart átmenetileg szintén kísérhet 80 kilométer/órásnál erősebb szélroham.

Kedden kora délután 15-21 Celsius-fokig melegszik a levegő. Késő este 8 és 13, szerdára virradóan 6 és 11 fok között alakul a hőmérséklet, majd napközben 14 és 19 fok közé emelkedik vissza.