Észreveszi a hétvégén, hogy megjön a tavasz?

Vágólapra másolva!
Csak az évszak neve változik, az időjárás marad: melegebb lesz az átlagosnál, többfelé elered az eső. Gyakorlatilag ugyanolyan idő várható a tavasz első, mint amilyen a tél utolsó hétvégéjén volt.
Vágólapra másolva!

Folytatódik az átlagosnál enyhébb idő, többfelé esővel, záporral. A változékonyságért és a gyakori esőért a nyugat felől érkező frontok, illetve azok a mediterrán ciklonok a felelősek, amelyek egymást követően mélyülnek ki Magyarországtól délre. Abban még jelentősen bizonytalanok az előrejelzések, hogy hol és pontosan mennyi csapadék esik (erről térképet a cikk végén láthat).

A következő három nap időjárásában az is érdekes, hogy néha kissé labilisabb állapotú levegő sodródik az ország fölé, így a meteorológiai tavasz első napjaiban kis valószínűséggel ugyan, de leeshet az év első zivatara is – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Március első napjaiban a maximumhőmérséklet 7, míg a minimum -1 Celsius fok körül alakul. Az OMSZ előrejelzése szerint továbbra is jó pár fokkal az átlag felett marad a hőmérséklet, legalábbis az ország túlnyomó részén.

Időjárási frontok március 1-én 13 órakor Forrás: OMSZ

Pénteken túlnyomóan borult lesz az idő az ország középső részén. Többfelé várható eső, zápor, másutt rövid időre kisüthet a nap, és csak helyenként alakul ki zápor. A legalacsonyabb hőmérséklet 1 és 6 fok között várható. Nappal 8-14 fokig melegszik a levegő, ott lesz hűvösebb, ahol tartósan esik az eső.

Március elsején, szombaton lesz a meteorológiai tavasz első napja. Aznap keleten is csökkennek a felhők. Megszűnik a csapadék, egyre többfelé kisüt a nap. Estétől viszont ismét erősen megnövekszik a felhőzet. Éjszaka valószínűleg 0 és 5 fok közé hűl a levegő, napközben pedig 9 és 15 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap mindenütt megnövekszik a felhőzet, napsütésre eleinte még főként az északkeleti megyékben lehet számítani. Délelőtt inkább csak délen, délutántól viszont egyre többfelé várható eső, zápor. A Dunántúlon néhol megerősödhet a szél is. A leghidegebb órákban 1 és 6 fok között alakul a hőmérséklet. Délután jobbára 8-13 fokig melegszik a levegő, keleten helyenként kissé melegebb is lehet.

Négy napos összesített csapadékösszeg (február 28. éjjel 1 óra és március 4. éjjel 1 óra között számítva) Forrás: OMSZ