A benzinfák miatt pusztít a tűz Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Szokatlanul meleg van Ausztráliában, Tony Abbott miniszterelnök szerint viszont az erdőtüzek nem a klímaváltozás miatt vannak. Az eukaliptuszok remekül fejlődnek a pusztítás után.
Vágólapra másolva!

Mégsem lett olyan meleg az idő szerdán Sydney környékén, amely miatt korábban katasztrofális megaerdőtűztől tartottak a hatóságok. A válságnak viszont nincs vége, mert új helyszíneken lobbantak fel a lángok több, Sydney-től nyugatra eső kisváros közelében, ahonnan sokan járnak be dolgozni a metropoliszba. Új-Dél-Wales államban hatvan erdőtűzzel kétezernél is több tűzoltó küzd. Eddig több mint 120 ezer hektárt emésztettek fel a lángok, Sydney-t elborította a füst (hogy ez milyen élmény, arról itt olvashat bővebben).

Az erdőtüzeket a legtöbb esetben az eukaliptuszfák táplálják. A kidőlt fák könnyen meggyulladnak. Emellett a kéreg vastag szalagokban hámlik le a törzsről, így a lángok könnyen átterjednek a koronára.

Gyúlékony a jellegzetesen fűszeres szagú eukaliptuszolaj is. A tűz pusztítása után az eukaliptusz elnyomja a többi növényt, mert magja a lángok hatására kipattan, és a csemete gyorsan nő a hamuval borított talajon. A fentiek miatt kapta a növény a „benzinfa” csúfnevet; a legjobban égő faja pedig az Új-Dél-Walesben meglehetősen elterjedt golyós eukaliptusz (Eucalyptus globulus).

Ez a normális?

Szerte Ausztráliában szokatlanul meleg és száraz az idő, és a tavasz érkeztével az átlaghoz képest hamarabb kezdődött a déli féltekén a erdőtűzszezon. Emiatt ismét felparázslott a vita Ausztráliában arról, hogy a klímaváltozásnak ebben milyen szerepe van.

Az ország konzervatív miniszterelnöke, Tony Abbott szerint viszont semmilyen kapcsolat nincs a mostani erdőtüzek és a szénfelhasználásból adódó szén-dioxid-kibocsátás között. A szén Ausztrália egyik legfontosabb exportcikke. A kormányfő azért azt is elmondta egy helyi rádiónak nyilatkozva, hogy a klímaváltozás valós jelenség, és határozottan fel kell lépni ellene, ám az erdőtüzek az ausztráliai ökoszisztéma működésének szerves részei.