Vége a parlagfűszezonnak

Vágólapra másolva!
Tüneteket okozó szintet nem mértek az allergiát okozó gyomnövény virágporából, viszont sok spórát szórnak az allergén gombák.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban tovább csökkent a pollenterhelés az országban, ezzel együtt a parlagfű pollenszórása is visszaesett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) információi szerint.

A gyomnövény pollenszemeit alacsony koncentrációban még regisztrálták ugyan Budapesten, Pécsen, Szegeden, Zalaegerszegen és Miskolcon is, de tüneteket okozó szintet egyáltalán nem mértek. Figyelmeztető jelzést már nem kellett kiadnia a parlagfű miatt az ÁNTSZ-nek.

A kültéri allergén gombák mennyisége viszont Pécsen, Szegeden és Zalaegerszegen elérte a nagyon magas szintet, Budapesten és Miskolcon pedig magas volt. A gombaspórák szénanáthát, asztmát okozhatnak, allergiás reakciót válthatnak ki a légzőszervekben (hiperszenzitív pneumonitis).

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet pollencsapdáiban a pázsitfűfélék, az üröm, a csalánfélék, a fészkesvirágzatúak, a libatopfélék és az útifű pollenjéből is regisztráltak néhány szemet.