Így úszta meg India a szupervihart

Phailin ciklon, műholdkép
Vágólapra másolva!
Hosszú évek következetes felkészítő munkájának köszönhetően csak pár tucatnyi halálos áldozata van a Phailin trópusi ciklonnak Kelet-Indiában. Tizennégy évvel ezelőtt még tömegkatasztrófát okozott egy hasonló erősségű vihar.
Vágólapra másolva!

A legmagasabb szintű árvízriasztást adták ki Kelet-Indiában, Odisza államban, ahol több folyón kritikus a helyzet a Phailin trópusi ciklon hozta rengeteg csapadék miatt. A szövetségi államban több mint 900 ezer embert telepítettek át óvóhelyekre, iskolákba és kormányzati intézményekbe, így alig húsz ember halt meg a 200-225 kilométer/órás széllökések miatt. Többségük kidőlő fák és a beomló sárkunyhók alatt lelték halálukat. A vihar fákat csavart ki és elektromos vezetékeket rongált meg, ezért egyes területeken szünetel az áramszolgáltatás.

A NASA Aqua műhold felvétele a partot érő Phailinról Forrás: AFP/NASA

Utoljára 1999-ben érte el hasonló erősségű trópusi ciklon a Bengáli-öblöt. Akkor az Orissza miatt körülbelül tízezren haltak meg, és az anyagi károk kétmilliárd dollárra rúgtak. 250 kilométer/órás széllökéseivel az Orissza volt az utóbbi évtizedek legerősebb trópusi ciklonja az öbölben, tehát a Phailin alig marad el tőle.

A segélyszervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy most ugyan sikerült elkerülni a tömegkatasztrófát, de nagyjából egymillióan szorulnak segítségre, mert otthonukat és megélhetésüket tönkretette a vihar.