Vágólapra másolva!
Változóan nedves, labilis levegőt szállít Magyarország fölé egy Nyugat-Európa fölött örvénylő, nagy kiterjedésű hidegcsepp légáramlási rendszere. Enyhe lesz a hétvége, de változékony.
Vágólapra másolva!

Zivatar és felhőszakadás miatt az ország délkeleti részében több tucat járásra adott ki riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A záporok, zivatarok már elérték a Dunántúlt, és fokozatosan északkelet felé haladnak. Este a középső országrészben fog esni. A zivatarzóna éjfél körül ér északkeletre, de már legyengülve.

Helyenként viharos széllökés, felhőszakadás és kisebb méretű jég kísérheti a zivatarokat, elsősorban a Dunántúlon, főként a déli, nyugati felében. Több mint 20-30 milliméter eső eshet, a széllökések sebessége elérheti a 60-80 kilométer/órát, a jégszemek átmérője pedig 1 cm körül vagy az alatt lehet az OMSZ figyelmeztető előrejelzése szerint.

A Dunántúl nyugati, déli megyéiben egy-egy intenzív vagy akár heves zivatar is kialakulhat, 80 kilométer/órásnál is erősebb széllel és 2 centiméteresnél nagyobb jégszemekkel. Az ország több részén inkább csak megerősödik a szél a zivatarok környezetében, és itt-ott 15-20 mm eső hullhat. Éjszaka többfelé köd képződhet, kiterjedt, sűrű ködre a Dunántúl nyugati felében van nagyobb esély.

A legtöbbet szombaton süt a nap

Szombatra virradóan 6-13 fokra hűl a levegő, de a Nyugat-Dunántúlon egy-két fokkal hidegebb lehet. Miután feloszlik a köd, kevés lesz a felhő az égen, kisüt a nap. A Nyugat-Dunántúlon lehet felhősebb az ég, majd késő estétől erősen beborul délnyugat felől, és elered a zápor, sőt zivatarok is kialakulnak.

Mérsékelt marad a délkeleti, déli szél, de zivatarok környezetében átmenetileg viharossá erősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között valószínű, az Alpokalján lehet kissé hűvösebb.

Marad a változékonyság

Köd képződhet vasárnapra virradóan is, 9-14 fok közé csökken az éjszakai hőmérséklet. A legtöbb felhő az ország keleti fele fölött lesz, és főként ott valószínű zápor, helyenként zivatar.

A Dunántúlon várhatóan több órára kisüt a nap. Megélénkül a déli, délnyugati szél, zivatarok miatt meg is erősödik. Kissé hűvösebb lesz, mint szombaton: 18 és 23 fok közé melegszik a levegő kora délutánra.