Székelyföldön már esik a hó

2013.10.01. 13:18

Romániában szokatlan hideg van, még az ország déli részén is hűvös az idő. Székelyföldön esik a hó.

Lehullott az első hó kedd hajnalban Székelyföldön, de Erdély többi hegyvidéki részén is beköszöntött a tél. Romániában hirtelen rendkívül hidegre fordult az időjárás, hiszen napközben a csúcshőmérséklet nem haladja meg a 8 Celsius-fokot a déli területen sem, amely az ország legmelegebb részének számít. Ez az érték körülbelül 10 Celsius-fokkal hidegebb az évszak megszokott hőmérsékletéhez képest.

Hargita és Kovászna megyében is hóesést jelentettek, emiatt több országúton nehézkes a közlekedés. A Mediafax hírügynökség szerint Hargita megyében a hóréteg vastagsága helyenként öt centiméter, de Hargitafürdő (Hargita Bai) közelében a 10 centimétert is eléri a hófúvás miatt. Nehézkes a közlekedés Csíkszereda és Székelyudvarhely között, valamint a Bucsin-tetőn az erős szél miatt.

Az ország délkeleti részén, Konstanca (Constanta) és Tulcea megyében narancssárga színű árvízriadót rendeltek el a hatóságok, az ország déli részén az enyhébb, sárga színű riadó van érvényben.

Az erős szél Bukarestben is gondot okozott a tömegközlekedésben, miután több fa kidőlt, ráesett a trolibuszokat villanyárammal ellátó kábelekre, és emiatt számos vonalon szünetel a közlekedés. Bukarest és Brassó között a vonatok 10-15 percet késnek az időjárás miatt.