Így jött a köd, ami elnyelte Budapestet

Budapest, köd, EPOD
Vágólapra másolva!
Egész Budapest ködben úszik, egyedül a Főtáv óbudai kéménye, a főváros legmagasabb építménye látszik ki belőle, amint vízgőzt és szén-dioxidot pöfög. Time-lapse videó arról, hogy felülről milyen gyönyörű a köd.
Vágólapra másolva!

Mayer Miklós január 17-én készült fotója júniusban került be a NASA legjobb földtudományi fotókat gyűjtő válogatásába. A fotográfus most time-lapse videóban mutatja meg, hogyan kelt fel a nap azon a ködös reggelen:

A videón a kontraszt kedvéért előbb az látszik, milyen egy tiszta hajnal, majd jön a köd. Január 17-én Mayer Miklós előbb Üröm, Budakalász és Szentendre felé nézve fotózott a hármashatár-hegyi siklóernyős starthelyről, majd kelet és dél felé fordult. Hogy érzékeltesse a méreteket, a videót egy régebbi panorámaképére vetítette rá, majd szeptemberben ugyanarról a helyről egy friss, esti time-lapse videót is készített.

Az ilyen kisfilmekben pár másodperces időközönként készült fotókat fűznek össze, így felgyorsítva mutatják be a folyamatokat. A film huszonnégy képkockát jelenít meg másodpercenként, és a legtöbbször 2 másodpercenként készültek a fotók, tehát a gyorsítás negyvennyolcszoros.