Megúsztuk a viharos pusztítást

Vágólapra másolva!
Több figyelmeztetést visszavont és mérsékelt a meteorológia, a várt vihar nagy pusztítást nem végzett, alig egytucatnyi helyre kellett leszakadt faágakhoz kimenniük a tűzoltóknak. Kedden azonban még sok helyen erős szél és heves zivatarok lehetnek.
Vágólapra másolva!

A hőség miatt kiadott figyelmeztetéseket mindenhol visszavonta, az erős szél miatti másodfokú figyelmeztetéseket pedig mérsékelte a meteorológiai szolgálat kedd hajnalban. A viharos szél és a heves zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben több megyében.

A veszélyjelzés szerint tizenkét megyében - Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Pest - továbbá Budapesten kedden 70 kilométer/óránál erősebb széllökésekre is számítani lehet. Emiatt ezekre a területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A heves zivatar miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál másodfokú viharjelzés van érvényben. E szerint magas hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a tavakon.

A meteorológiai szolgálat azt írta: az ország középső sávjában, a Sopron-Baja és a Miskolc-Nyíregyháza vonalak által határolt területen az északnyugati szelet kísérő legerősebb széllökések 70-80 kilométer/óra között lehetnek. A reggeli órákban a Tiszántúlon, délután főként északkeleten lehet számítani zivatarra.

Egy-egy intenzívebb zivatar viharos széllel, jégesővel is járhat. Késő este azonban megszűnnek a zivatarok, és jelentősen mérséklődik a szél.

Mindenhol visszavonták a hőség miatti figyelmeztetéseket, és az előrejelzés szerint a hét folyamán sem emelkedik jelentősen a hőmérséklet. Kedden a maximumhőmérséklet 26 és 30 Celsius-fok között alakul, késő este 19-24 fokra lehet számítani. A következő napokra pedig - jövő hétfőig - 28-32, illetve 28-33 fokos csúcshőmérsékletet prognosztizál a meteorológiai szolgálat.

A hétfőn érkező hidegfront miatt több járásra adott ki citromsárga riasztásokat a meteorológiai szolgálat.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes-szóvivője kedd hajnalban azt mondta: a tűzoltókat országszerte mintegy tucatnyi alkalommal riasztották fakidőlésekhez, leszakadt faágakhoz. Az OKF jelenlegi információi szerint rendkívüli esemény nem történt, nem okozott komolyabb károkat a viharos erősségű szél.