Vágólapra másolva!
Az Országos Meteorológiai szolgálat hétfői 14 órás tájékoztatása szerint megdőlt az országos melegrekord. 
Vágólapra másolva!

A fővárosi és az országos melegrekord is megdőlt hétfőn, az idei nyár eddigi legmelegebb napján. Budapesten 38,5, Baja-Csávolyon 40 Celsius-fokos csúcshőmérsékletet mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Hétfőre virradóra - több mint 1 fokkal - megdőlt a legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord is: Tatán 26,2 Celsius-fok volt.

A közlemény szerint a meleg éjszaka után a zavartalan napsütésben gyorsan melegedett a levegő, és délután már az ország nagy részén 35 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. Ennek nyomán Kiskunhalason, Kelebián, Sátorhelyen, Szentgotthárdon, Fülöpházán és Baján is megdőlt az eddigi országos, 1905-ben Orosházán mért 38,8 fokos rekord. A legmagasabb hőmérsékletet Baja-Csávoly állomáson mérték, ahol a 40 fokos maximumértékkel 1,2 fokkal dőlt meg a több mint százéves rekord.

Budapesten ezen a napon mostanáig 1921-ben volt a legmelegebb, akkor 37,6 fokot mértek a fővárosban. Most csaknem 1 fokkal volt ennél melegebb, Újpesten 38,5 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A Magyarország felé közelítő hidegfront közben elérte Ausztria nyugati részét, és késő este érkezik meg északnyugati határainkhoz. Nagyobb területen várható viharos erejű szél, 90 kilométer/órás széllökésekkel. Záporok, zivatarok lesznek, de felhőszakadás nem lesz jellemző. Az éjszaka érkező hidegfront hatására enyhül a hőség, a következő napokban 26 és 32 fok közötti csúcshőmérsékletre lehet számítani - írta a meteorológiai szolgálat.

Heves zivatarok és széllökések miatt főleg a nyugati és észak-dunántúli megykére adtak ki figyelmeztetést hétfőre, a részletes listát az oldal legördítése után lásd itt. Kedden viszont ez már az egész országra igaz, lásd itt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata hétfőn honlapján azt írta, hogy a viharos szél miatt megváltozhatnak a látási viszonyok, főként a sík területeken homokviharra is számítani lehet. Az ORFK ezért azt kéri, hogy a járművezetők fokozottan figyeljenek a sebesség helyes megválasztására, indulás előtt pedig a megszokottnál alaposabban ellenőrizzék a járművek műszaki állapotát. Hirtelen feltámadó szélben vízibiciklivel, valamint matraccal kerüljék el a mély vizet - hangsúlyozta a rendőrség. A nyílt vízen vízi járművel közlekedőktől azt kérik, hogy vihar esetén a part közelében tartózkodjanak, vagy menjenek ki a szárazföldre. A tavakon tartózkodók figyeljék a viharjelzést. A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy másodfokú viharjelzés esetén tilos a fürdőzés.